Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων της Περιφέρειας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων της Περιφέρειας
Oι εκπρόσωποι του κλάδου αποφάσισαν, με ψήφους 78% υπέρ και 22% κατά, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη (8/5). 

Update 13:20

Με τα… ρολά κατεβασμένα παραμένουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια της Περιφέρειας και αυτήν την εβδομάδα, με αίτημα να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το clawback (περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματά τους όταν οι πραγματικές δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις υπερβαίνουν τον αντίστοιχο κλειστό προϋπολογισμό).

Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής (17/05), οι εκπρόσωποι του κλάδου αποφάσισαν, με ψήφους 78% υπέρ και 22% κατά, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την Τετάρτη (8/5).

Την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί τρίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκαν/προέκυψαν τα εξής:

● Εφαρμογή κωδικού OTP τόσο για τη συνταγογράφηση όσο και την εκτέλεση παραπεμπτικών
● Με το ήδη νομοθετημένο μέτρο των 1 και 3 ευρώ αναμένεται μείωση 12%
● Νομοθεσία όσον αφορά στην συνυπευθυνότητα των εμπλεκομένων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
● Δικαιότερη κατανομή του μέτρου από την οποία θα προκύψει σύμφωνα με τον Υπουργό πτώση της επιβάρυνσης κατά 10%, το οποίο το υπουργείο θεωρεί ότι μαζί με το 12% από την εφαρμογή του μέτρου για τα «1 και των 3 ευρώ, θα αποφέρει συνολική μείωση της τάξης του 22% στο clawback
● Ψηφιακό αποθετήριο μέχρι 15/06 για διασταύρωση έλεγχο συνταγογραφησης real time.
● OTP για έλεγχο ατομικό της πραγματοποίησης της εξέτασης

Ο κλάδος φάνηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συνάντησης, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Περιφερειακών Ενώσεων Εργαστηριακών Ιατρών, «για πρώτη φορά μετά τη δωδεκαετή εφαρμογή του μέτρου, ο αρμόδιος Υπουργός συζήτησε διεξοδικά και ουσιαστικά για την εφαρμογή προτάσεων για την ελάφρυνση των εργαστηρίων».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο… κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να μην κάνουν πίσω. Πηγές εκ των έσω, μάλιστα, κάνουν λόγο για πρόθεση συντεταγμένης αποχώρησης από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Βασικές διεκδικήσεις των εργαστηριακών είναι:

• Η καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος,
• με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.
• Η λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
• Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.
• Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Μιλώντας στο Action 24 την Τρίτη (21/5) ο Υπουργός Υγείας δήλωσε σχετικά:

«Με κατηγορούν γιατί δεν έχω λύσει στους πέντε μήνες ένα πρόβλημα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν 12 χρόνια. Θέλω να πω ότι έχω κάνει πάρα πολλά γι΄ αυτούς, το ξέρουν, στην ανακοίνωση που έβγαλαν μετά τη συνάντησή μας το αναγνώρισανν. Αυτά που έχουν γίνει δεν είναι όλα όσα θα θέλαμε, θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, η δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι να ικανοποιεί όλα όσα του λένε, η δουλειά ενός πολιτικού είναι να μπορεί καλόπιστα να κάνει αυτά που μπορούν να γίνουν. Κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς συνεχίζεται αυτή η απεργία, διότι έχουμε πάρει ήδη μέτρα και για το clawback και για τη ρευστότητα των μικροβιολογικών. Αναγνωρίζω ότι έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να τους φέρω τον ουρανό με τα άστρα».

Η συλλογική σύμβαση στο «στόχαστρο» του ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών και εκφράζει την συμπαράστασή του, στα διαχρονικά «δίκαια» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- αιτήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δρομολογήσει το διαχρονικό αίτημα του ιατρικού κλάδου, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ (πατήστε εδώ για τη σχετική ανακοίνωση).

«Πρέπει να επισημανθεί ότι το ίδιο αίτημα είχαμε εκφράσει και το 2012 που ζητούσαμε συλλογικές συμβάσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε, καθώς κάποιοι έσπευσαν να κάνουν μονομερείς συμβάσεις, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι αποδυνάμωσε τον κλάδο, στα δίκαια αιτήματά του. Αυτή η δυνατότητα είχε δοθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εδώ και κάποια χρόνια, ωστόσο δεν ευοδώθηκε», αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (20/5).

Και προσθέτει: «Καλούμε σήμερα, τον ιατρικό κόσμο της Αθήνας, για την υπογραφή εξουσιοδότησης στον ΙΣΑ, για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, μεταξύ του Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον ιατρικό κλάδο, γι’ αυτό στηρίζουμε το δίκαιο διαχρονικό αγώνα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Ενωνόμαστε αναλαμβάνουμε την συλλογική ευθύνη που προϋποθέτει και την ατομική και διεκδικούμε δυναμικά την επιβίωση του ιατρικού κλάδου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης στο Insider: Kίνητρα στελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά- Τι λέει για διαχείριση πόρων, ιδιωτικές δαπάνες και clawback

Δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Πότε, πού και πώς θα το κάνετε

Στροφή στην πρόληψη: Η υπεραξία του προσυμπτωματικού ελέγχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider