Κυπαρίσσης: H Optima bank μακράν με την υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων και επιδόσεις ρεκόρ - Στόχος κέρδη άνω των 124 εκατ. φέτος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυπαρίσσης: H Optima bank μακράν με την υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων και επιδόσεις ρεκόρ - Στόχος κέρδη άνω των 124 εκατ. φέτος
Η Διοίκηση της Optima bank παραμένει δεσμευμένη για συνέχιση των υψηλών επιδόσεων και για παραγωγή υψηλών κερδών, κάνοντας την Optima bank τράπεζα – υπόδειγμα για τους μετόχους και τους πελάτες της. Μέρισμα 0,44 ευρώ/μετοχή θα προταθεί στη ΓΣ των μετόχων στις 23 Μαΐου.

Μακράν την υψηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα και από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (δείκτης RoTE 25,4% που καλύπτει ήδη τον στόχο για δείκτη άνω του 20% την τρέχουσα χρήση), αλλά και δείκτη εξόδων προς βασικά έσοδα μόλις στο 26% που αποδεικνύει την υψηλή λειτουργική αποδοτικότητά της, παρουσίασε η Optima bank το α΄ τρίμηνο του 2024. Τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ, με στόχο για κέρδη άνω των 124 εκατ. ευρώ στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου, η Διοίκηση θα προτείνει διανομή μερίσματος 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως δήλωσε στους αναλυτές ο CEO της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, πέρα από περήφανη για τις επιδόσεις της Τράπεζας η οποία δεν έχει καν κλείσει πενταετία από την ίδρυσή της, η Διοίκηση της Optima bank παραμένει δεσμευμένη για συνέχιση των υψηλών επιδόσεων και για παραγωγή υψηλών κερδών, κάνοντας την Optima bank τράπεζα – υπόδειγμα για τους μετόχους και τους πελάτες της (όπως είπε η Τράπεζα παρουσιάζει δείκτη ικανοποίησης πελατών 82,34%).

Όπως είπε ο CEO της Τράπεζας, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου ευθυγραμμίζονται με τους στόχους που έχει θέσει η Διοίκηση της Optima bank για το σύνολο του έτους. Ενδεικτικά, στο α΄ τρίμηνο οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 139 εκατ. ευρώ, με τον στόχο για το σύνολο του τρέχοντος έτους να ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. Η καθαρή ετήσια αύξηση των χορηγήσεων στο α΄ τρίμηνο ανήλθε σε 332 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου έτους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο το Euribor τριμήνου με το οποίο κινήθηκε η Τράπεζα ανήλθε σε 3,8%, ενώ η πρόβλεψη έτους είναι στο 3%. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 26% πιάνοντας ήδη τον στόχο του έτους για δείκτη χαμηλότερο του 30%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε μόλις 1,1%, με στόχο για το σύνολο του έτους χαμηλότερο του 1%. Η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με τον δείκτη κάλυψης από ρευστότητα (LCR) στο 189,9% και μηδενικό δανεισμό από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι όλες οι επιδόσεις της Optima bank ξεπερνούν τον μέσο όρο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Ειδικότερα:

  • Aπόδοση ενσώματων κεφαλαίων 25,4% έναντι μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών 14,3% και μ.ο. ευρωπαϊκών τραπεζών 13,1%
  • Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 4,48%, έναντι 2,79% μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών
  • Δείκτης κόστους προς έσοδα 26%, έναντι 33,1% μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών
  • Ετήσια αύξηση καταθέσεων κατά 40%, έναντι μόλις 1% μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών
  • Ετήσια αύξηση χορηγήσεων κατά 49%, έναντι αρνητικής πιστωτικής επέκτασης (-2,9%) μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών
  • Δείκτης NPE 1,1%, έναντι 4,1% μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών
  • Μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET1), έναντι 55% μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κυπαρίσσης στον δείκτη NPE (αυξήθηκε στο 1,1% το α΄ τρίμηνο από 0,45% το 2023), σημειώνοντας ότι υπήρξαν εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 20 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο που όμως είναι απόλυτα διαχειρίσιμες και δεν πρόκειται να επιβαρύνουν την ποιότητα ενεργητικού της Τράπεζας στο σύνολο του έτους. Όπως ανέφερε, από τα περίπου 20 εκατ. νέων NPEs, δάνειο περιθωρίου ασφάλισης περίπου 2 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκε ήδη τον Απρίλιο, επομένως βγήκε από την περίμετρο των NPEs, ενώ 6,6 εκατ. ευρώ που αφορά σε δάνειο χρηματοδότησης έργου ΑΠΕ (φωτοβολταϊκό) πουλήθηκε σε νέο ιδιοκτήτη και θα αποπληρωθεί πλήρως. Το ίδιο θα συμβεί με δάνειο ύψους 7 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχείο, το οποίο μεταφέρθηκε σε νέο ιδιοκτήτη και επίσης θα αποπληρωθεί.

Κατά τα λοιπά, ο CEO της Optima bank επεσήμανε την αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση κατά 1 δισ. ευρώ από πέρυσι, την επέκταση του ισολογισμού της τράπεζας κατά 45% σε ετήσια βάση, με αύξηση των δανείων κατά 910 εκατ. ευρώ, με ιστορικό ρεκόρ εκταμιεύσεων 642 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο (σ.σ. τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με τα στεγαστικά και καταναλωτικά να αποτελούν μόλις το 4,1%) και των καταθέσεων κατά 950 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος των καταθέσεων να διαμορφώνεται σε 1,5%.

Ανέφερε επίσης την αύξηση των προμηθειών κατά 200 εκατ. ευρώ από το δ΄ τρίμηνο του 2023 (+ 44% σε ετήσια βάση, περιθώριο προμηθειών 0,99%), με αύξηση 58% στις προμήθειες από δάνεια και 52% στις προμήθειες από αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και την επάρκεια κεφαλαίων (CET1 15,9%) που θα συνεχίσουν να ενισχύονται από την κερδοφορία, επιτρέποντας στην Τράπεζα να επεκτείνει περαιτέρω τον ισολογισμό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima Bank: Αύξηση 78% στα καθαρά κέρδη - Στο 25,4% η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων

Eurobank Equities: Το πρώτο τρίμηνο των τραπεζών «κλείνει το μάτι» σε αναβάθμιση των φετινών στόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider