Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία «ξανασυστήνεται»  στα Ποσειδώνια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία «ξανασυστήνεται»  στα Ποσειδώνια
Δυναμικό παρών ετοιμάζεται να δώσει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στα φετινά Ποσειδώνια -μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της διεθνούς ναυτιλίας που πραγματοποιείται στην Αθηνά.

Δυναμικό παρών ετοιμάζεται να δώσει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στα φετινά Ποσειδώνια -μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της διεθνούς ναυτιλίας που πραγματοποιείται στην Αθηνά – τα οποία είναι τα πρώτα που πραγματοποιούνται με τα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας να έχουν αλλάξει ιδιοκτησία και να έχουν μπει ξανά σε φάση ανάπτυξης.

Το παρών στη φετινή έκθεση δίνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της ONEX και έχουν ήδη επισκευάσει περισσότερα από 500 πλοία ξένα και ελληνόκτητα, ενώ οι εγκαταστάσεις τους έχουν μπει σε διαδικασία αναβάθμισης για να μπορούν να εξυπηρετούν μεγαλύτερα πλοία. Το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου ONEX περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 550 εκατ. δολαρίων για τα ναυπηγεία με στόχο την υποστήριξη εργασιών επισκευής σε 300 πλοία κάθε χρόνο.

Σε νέα εποχή έχουν περάσει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία βρίσκονται πλέον στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου. Μετά από πολλά χρόνια που τα Ναυπηγεία ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με το Πολεμικό Ναυτικό πλέον η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως την υπάρχουσα υποδομή της, που περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες δεξαμενές επισκευής στη Μεσόγειο, ικανές για τον δεξαμενισμό πλοίων VLCC, LNG και αεροπλανοφόρων.

Την ίδια ώρα, το Ναυπηγείο Χαλκίδας επενδύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την τροφοδοσία τόσο των ναυπηγικών αναγκών όσο και των πλοίων που είτε ελλιμενίζονται είτε δεξαμενίζονται στις εγκαταστάσεις του, και προχωρά σε έργα υποδομής για την υποστήριξη της δυνατότητας ναυπήγησης εξειδικευμένων πλοίων μήκους έως 100μ. Στόχος είναι η επέκταση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ναυπηγείου σε περίπου 240 πλοία ετησίως, η εξυπηρέτηση πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας και η ναυπήγηση μικρών πλοίων νέας τεχνολογίας.

Βεβαίως τα παραπάνω ναυπηγεία δεν θα είναι μόνα τους στην έκθεση. Πάνω από 85 ναυπηγεία από 26 χώρες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στα Ποσειδώνια 2024 που ανοίγουν τις πύλες τους την Δευτέρα. Συνολικά στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν πάνω από 2.000 εκθέτες από 82 χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Από το 2026 «πράσινο» υδρογόνο στο διυλιστήριο – Ωριμάζει η πρώτη επένδυση με ΔΕΗ στο ανανεώσιμο αέριο

Premia Properties: Οι νέες επενδύσεις σε Athens Heart και Ξάνθη ανεβάζουν τα έσοδα – Η μετοχή και το free float

Εφορία: Ελεγκτικός κλοιός σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για PΟS – ταμειακές -  Για ποιους τελειώνει ο χρόνος για διασύνδεση των συστημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider