Premia Properties: Οι νέες επενδύσεις σε Athens Heart και Ξάνθη ανεβάζουν τα έσοδα – Η μετοχή και το free float

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Οι νέες επενδύσεις σε Athens Heart και Ξάνθη ανεβάζουν τα έσοδα – Η μετοχή και το free float
Η ολοκλήρωση δύο επενδύσεων σε Αθήνα και Ξάνθη (φοιτητικές κατοικίες), συνολικού ύψους 65,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 26%, τα ετήσια έσοδα της ΑΕΕΑΠ. Οι νέοι μισθωτές. Τι ανέφερε ο Κ. Μαρκάζος στη Γ.Σ. για μετοχή και διασπορά.  

Η ολοκλήρωση δύο επενδύσεων σε Αθήνα και Ξάνθη, συνολικού ύψους 65,5 εκατ. ευρώ, και η παράδοσή τους στους χρήστες – μισθωτές τους αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω, κατά περίπου 26%, τα ετήσια έσοδα της Premia Propeties, τα οποία το 2023 ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για την ανακατασκευή – μετατροπή σε γραφεία του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180 – 186) με μισθωτή την ΑΑΔΕ, επένδυση συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ η οποία θα αποφέρει ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 4,6 εκατ. ευρώ αλλά και τη σύγχρονη φοιτητική εστία στην Ξάνθη (102 επιπλωμένα διαμερίσματα από 22 τ.μ. μέχρι 53 τ.μ.) επένδυση 5,5 εκατ. (ανακαίνιση του ακινήτου) με συνολικά ετήσια μισθώματα 400 χιλ. ευρώ.

Τα δύο projects

Η ΑΕΕΑΠ μέσα στις επόμενες ημέρες παραδίδει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το ανακατασκευασμένο Athens Heart και το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.) που συνδέεται με το πρώην εμπορικό κέντρο με πεζογέφυρα (σύνολο ωφέλιμης εκμισθώσιμης επιφάνειας 26.500 τ.μ.). Από την επένδυση των 60 εκατ. ευρώ, τα 40 εκατ. αφορούν στο κόστος της ανακατασκευής και τα 20 εκατ. για την αγορά του ακινήτου. Στο ανακαινισμένο και «πράσινο» γραφειακό συγκρότημα, με πιστοποίηση κατά LEED, θα εγκατασταθούν περί τους 1.500 εργαζόμενους. Όσον αφορά στο φοιτητικό projects στο κέντρο της Ξάνθης (ακίνητο 5.250 τ.μ.), έχει υπογραφεί συμβόλαιο 20ετούς μίσθωσής της με την εταιρεία Hamlet, η οποία διαχειρίζεται και τις άλλες τρεις φοιτητικές εστίες ιδιοκτησίας της Premia Properties, συνολικής δυναμικότητας 153 δωματίων σε Αθήνα, Πάτρα, και Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Κώστας Μαρκάζος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της, είναι η πρώτη φορά που μια δημόσια υπηρεσία θα στεγαστεί σε ένα βιοκλιματικό κτίριο με πιστοποίηση εξοικονομώντας 60% στα κόστη της ενέργειας.

Ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ΑΕΕΑΠ και τα βασικά της μεγέθη, χαρακτηρίζοντάς την θετική. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρτοφυλάκιό της Premia θα φτάσει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ είτε φέτος είτε το αργότερο του χρόνου, ενώ επανέλαβε ότι στόχος της Premia παραμένει το χαρτοφυλάκιο ύψους 1 δις ευρώ, προκειμένου να καταστεί «ορατή» στους ξένους επενδυτές.

Η μετοχή, η διασπορά, το real estate

Σε αναφορά του για την τρέχουσα συγκυρία, ανέφερε ότι η αγορά του real estate επηρεάζεται από τα υψηλά επιτόκια, ωστόσο, έχει και ευκαιρίες για όσους τοποθετηθούν σωστά μελετώντας τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών. Ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε και στην πορεία της μετοχής της Premia, απαντώντας σε ερώτημα, τονίζοντας ότι οι ΑΕΕΑΠ ενδείκνυται για μακροπρόθεσμη επένδυση. «Δεν υποσχόμαστε μεγάλα κέρδη ξαφνικά. Όλες οι εταιρίες ακινήτων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αξία του ενεργητικού τους. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε γερά θεμέλια για να πάμε καλά και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας. Αυτό που κάνουμε είναι να δείχνουμε τα πραγματικά μας νούμερα και την εξέλιξη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τις νέες ρυθμίσεις σε σχέση με το free float, που φέρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ότι οι βασικοί μέτοχοι της Premia Porperties επιθυμούν την διεύρυνση της διασποράς, που στην παρούσα φάση είναι στο 21%, δρομολογώντας προσεχώς σχετικές κινήσεις. Για τις προτάσεις τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ που έχουν καταθέσει οι διοικήσεις τους επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις ξένες ομοειδείς εταιρίες. Αν θέλει η κυβέρνηση τώρα μπορεί, η μπάλα είναι στο χέρι της».

Σύμφωνα με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία στο τέλος του 2023, η μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) της Premia είναι 7,6%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) στα 7 έτη, ο καθαρός συντελεστής μόχλευσης (Net LTV) στο 50,3%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων στα 8 έτη. Όπως αναφέρθηκε, διαθέτει ανθεκτικότητα σε μεταβολές των επιτοκίων καθώς περίπου το 54% του υφιστάμενου δανεισμού διαθέτει σταθερό επιτόκιο με μέσο σταθμισμένο κόστος δανεισμού στο 4,3%, έχοντας λάβει δάνεια και από το Ταμείο Ανάκαμψης (περί τα 20 εκατ. ευρώ).

Η γενική συνέλευση χθες ενέκρινε, μεταξύ άλλων, και την αγορά ακινήτου στον Ασπρόπυργο Αττικής στην θέση Κύριλλος που ανήκει στην Επενδυτική Ασπροπύργου 3 Α.Ε. με μέτοχο την Elias Tsiklos Holdings (η τελευταία είναι μέτοχος της Premia γι’ αυτό και χρειαζόταν άδεια από τη συνέλευση για την αγορά του ακινήτου). Πρόκειται γεωτεμάχιο επιφάνειας 12.222 τ.μ. με κτίριο 4.420 τ.μ., όμορο με άλλες ιδιοκτησίες της ΑΕΕΑΠ στην περιοχή, που αποτελείται από ισόγεια εμπορική αποθήκη με χώρους γραφείων. Η αποτίμηση του από ανεξάρτητους εκτιμητές όρισε την αξία του σε 3,24 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για bonus 174 εκατ. ευρώ, καταβολή 26/07, ποια είναι τα ποσοστά

Ακίνητα - Γραφεία: Με +10% τα ενοίκια στην Αθήνα, ποιες περιοχές ξεχωρίζουν - Επενδύσεις 58 εκατ. στο τρίμηνο

Intralot: Πώς θα μπει σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ - Πού διεκδικεί νέα συμβόλαια

gazzetta
gazzetta reader insider insider