Στην Intrakat με... «ανατροπή» μεγάλο φράγμα/αντιπλημμυρικό στην Κρήτη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Intrakat με... «ανατροπή» μεγάλο φράγμα/αντιπλημμυρικό στην Κρήτη
Πώς ο όμιλος Intrakat ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών υποδομών – ύδρευσης στο Λασίθι, αρχικού ύψους 53,5 εκατ. ευρώ. Πώς ξεπέρασε τους ανταγωνιστές του. Ποιο είναι το project, ποια τα οφέλη.

Ο όμιλος Intrakat φαίνεται να αναλαμβάνει, με… διπλή ανατροπή, την υλοποίηση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», αρχικού ύψους 53,5 εκατ. ευρώ, σε σχετικό διαγωνισμό που προώθησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στην Κρήτη με χαρακτηριστικά τόσο αντιπλημμυρικής υποδομής όσο και άρδευσης/ύδρευσης, με την Intrakat να ανακηρύσσεται, με υπογραφή Χρ. Σταϊκούρα, προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 3,32% και οικονομική προσφορά 51,746 εκατ. ευρώ. Το έργο κρίθηκε ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και σημαντικό, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, τελικά, μαζί με άλλα αντίστοιχα έργα φραγμάτων, «βγήκε» από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και βρίσκει πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αρχικά, καλύτερα προφορά, δηλαδή μεγαλύτερη έκπτωση, 15,77% επί του αρχικού προϋπολογισμού, είχε δώσει η εταιρεία Θεμέλη, ενώ ακολουθούσαν οι ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ με 10,80%, INTRAKAT με έκπτωση 3,32%, η «συγγενική» (όχι όμως την περίοδο που ξεκίνησε η διαδικασία) ΑΚΤΩΡ με 1,88%, η ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με 1,85%, ενώ έκπτωση 1% έδωσαν οι ΕΤΕΘ (όμιλος ΑΒΑΞ) και η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ – Δομική Κρήτης – ΤΕ.ΝΑ.. Η Θεμέλη «βγήκε» αρχικός μειοδότης, ωστόσο, αν και αρχικά τα δικαιολογητικά που έδωσε κρίθηκαν ως αποδεκτά, σε επόμενο στάδιο – έλεγχο δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την προσφορά της που κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως «ασυνήθιστα χαμηλή» (απόκλιση μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων µμονάδων από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών που υποβλήθηκαν). Τελικά, εν μέσω σχετικών διαδικασιών, και αφού ο επόμενος στη σειρά μειοδοσίας δεν ανανέωση τις εγγυητικές όπως ζητήθηκε από το υπουργείο, ο διαγωνισμός σε πρώτη φάση καταλήγει στην Intrakat με έκπτωση 3,32%.

Με το υπόψη έργο θα αυξηθούν οι δυνατότητες παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με την πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. Συγχρόνως τα έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών. Στα πλαίσια της εργολαβίας εκτελούνται, μεταξύ άλλων, οι συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται για την ασφάλεια την λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος Μπραμιανού, κατασκευάζεται νέα περιμετρική παραλίμνια οδός καθώς και έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα του από την υδροληψία Καλαμαυκιανού. Επίσης κατασκευάζονται έργα διευθέτησης των ρεμάτων Μπραμιανού, Διαβατών και συμβαλλόντων ρεμάτων, καθώς και δίκτυα ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρά Λυγιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Νέο εγχείρημα για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς – Το master plan, οι χρήσεις και οι μελέτες 

Prodea: Αναπτύξεις 518 εκατ. ευρώ, χαμηλό free float - Τι έρχεται σε κατοικίες, γραφεία, logistics, ξενοδοχεία

Σε πολιτικούς ρυθμούς – Ο ανταγωνισμός στις telcos – Τα υπερέσοδα στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider