BACKSTORY

Σε πολιτικούς ρυθμούς – Ο ανταγωνισμός στις telcos – Τα υπερέσοδα στο ρεύμα

12-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πολιτικούς ρυθμούς – Ο ανταγωνισμός στις telcos – Τα υπερέσοδα στο ρεύμα

Σε πολιτικούς ρυθμούς

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha, αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού, είπε πως το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση, συμπληρώνοντας «μου κάνετε την ερώτηση που πρέπει να μου κάνετε και σας απαντώ όπως υποχρεούμαι να απαντήσω».

Οι απορίες

Σε ρυθμό ανασχηματισμού λοιπόν ζει και η κεφαλαιαγορά αναμένοντας να δει κατά πόσον θα υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία. Περισσότερο όμως απασχολεί το αν ο ανασχηματισμός θα είναι ή όχι δομικός, που σημαίνει διεύρυνση των χαρτοφυλακίων.

Η Eurobank προχωρά

Mε δεδομένο πως η Eurobank προχωράει στην πλήρη απόκτηση μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, τσιμπολογάει διαρκώς μετοχές. Έτσι, ανακοίνωσε πως το ποσοστό της έχει φθάσει πια στο 55,42%. Να δούμε κατά πόσον τελικώς θα καταφέρει να λάβει μετοχές και πόσες από τη δημόσια πρόταση.

Σε συνεννόηση οι τράπεζες

Σε συνεννόηση βρίσκονται οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική και η Πειραιώς ώστε να μην κλείνουν άλλα καταστήματα σε απομακρυσμένες περιοχές υπό την έννοια να μένει τουλάχιστον ένα υποκατάστημα. Αν αυτό για κάποιο λόγο δεν είναι εφικτό τουλάχιστον να παραμένει ένα ATM. Πάντως η πολιτική δικτύου των τραπεζών έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας και έχει αποξενώσει πολλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας από τα χρήματά τους.

«Ποινικοποίηση» των μετρητών

Όπως επίσης αυτές οι ιστορίες ότι οι αναλήψεις γίνονται μέχρι τις 11 το πρωί και μάλιστα με παραγγελίες από την προηγούμενη αν είναι αξιοσημείωτο ποσό ειλικρινά με ξεπερνούν. Αναρωτιέμαι δε αν έχει ποινικοποιηθεί η κυκλοφορία των μετρητών και αν τελικά οι καταθέσεις είναι σε πρώτη ζήτηση ή σε ζήτηση όποτε μπορούν οι τράπεζες. Εδώ πέρασε διάταξη που στο πόθεν έσχες μπορείς να εμφανίσεις μετρητά και να μην ελεγχθείς και την ίδια στιγμή κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Οι επίμονοι

Έχω την εντύπωση ότι με την αποχώρηση Τσαμάζ από τον ΟΤΕ θα υπάρξουν και αλλαγές γενικότερα στο ΔΣ της εταιρείας. Κάποιοι και τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησαν να κάνουν τα κουμάντα τους για να αποτρέψουν το μοιραίο. Για να δούμε αν τελικά θα μείνουν κάποιοι... επίμονοι. Ανεξάρτητα αυτού η θητεία Τσαμάζ έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο καθώς ο ΟΤΕ σήμερα είναι ισχυρότερος από ποτέ.

Εν δυνάμει ανταγωνιστής

Την κυριαρχία του ΟΤΕ πάντως δεν μπορούν με βάση τα σημερινά δεδομένα να αμφισβητήσουν οι Nova και Vodafone. Ωστόσο μπορεί να το κάνει η ΔΕΗ που τρέχει με υψηλές ταχύτητες στη χονδρική. Και η χονδρική με κάποιες κινήσεις μπορεί να γίνει «εύκολα» λιανική.

Στα 258 εκατ. τα υπερέσοδα στο ρεύμα

Στα 258 εκατ. ευρώ υπολογίστηκαν από τη ΡΑΑΕΥ τα υπερέσοδα των προμηθευτών ρεύματος και τα οποία πρόκειται να ανακτηθούν από την πολιτεία. Η διαδικασία είσπραξης θα «ενεργοποιηθεί» με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ρυθμιστική Αρχή να προχωρήσει και επίσημα στον καταλογισμό τους ανά εταιρεία. Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά τη ΔΕΗ -που έχει και το μεγαλύτερο πελατολόγιο στη λιανική- στην οποία αναλογεί ένα ποσό στα επίπεδα των 190 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή, όμως, η έκτακτη εισφορά των εταιρειών προμήθειας πρόκειται να αξιοποιηθεί για να εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς την επιχείρηση κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

«Κλειδώνει» (και) το deal ΜΟΗ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ

Τα... τυπικά απομένουν για την απόκτηση από την Motor Oil της θυγατρικής της Ελλάκτωρ στον τομέα περιβάλλοντος, Ηλέκτωρ. Ο ενεργειακός όμιλος «άναψε πράσινο» για την απόκτηση του 94,4% έναντι 114,7 εκατ. ευρώ, η δε ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 8 Ιουλίου έχει έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει θετικά υπέρ του deal. Κατά συνέπεια, «κλείνει» προσεχώς και αυτό το μέτωπο που θα φέρει πρόσθετα κεφάλαια στην Ελλάκτωρ, που για την ώρα συνεχίζει με παραχωρήσεις και ακίνητα, ενώ Motor Oil μπαίνει δυναμικότερα στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και στις «πράσινες» επενδύσεις.

Η συμφωνία Noval – EY για το «The Grid» και το 1 δισ. της BrookLane

Η συμφωνία ανάμεσα σε Noval Property (ΑΕΕΑΠ ομίλου Viohalco), BrookLane και EY αναμφίβολα έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Κατ’ αρχάς, η EY θα μεταφερθεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων. Το «The Grid» αποτελεί μια μεγάλη επένδυση, την οποία η Noval Property υλοποιεί από κοινού με την Brook Lane Capital. Οι εν λόγω χώροι αναμένεται να παραδοθούν στον μισθωτή εντός του 2025 για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Είναι μια μεγάλη αστική ανάπλαση, επαναπροσδιορισμός ενός παλιού κτιριακού αποθέματος, όπως ήταν το παλιό εργοστάσιο της kodak δημιουργώντας το μεγαλύτερο πράσινο γραφειακό campus. το “The Grid” βρίσκεται στο Μαρούσι, επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, σε μια περιοχή που έχει εδραιωθεί ως επιχειρηματικό κέντρο, και αναπτύσσεται σε έκταση 16.100 τ.μ., η οποία καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Το έργο που βρίσκεται σε φάση κατασκευής, θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Πάντως, πέραν αυτών, η BrookLane έχει 1 δις. ευρώ δρομολογημένα έργα για την επόμενη 5ετία. Όπως, π.χ, τον Πύργο Μικτής Χρήσης στο Ελληνικό, άλλα νέα projects στο Ελληνικό κυρίως στο κομμάτι της κατοικίας αλλά και γενικότερα, μικρότερα projects και αναπλάσεις. Η Brook Lane δρομολογεί και συμφωνία με την Πειραιώς για τη διαχείριση, ωρίμανση κ.λ.π. μικρότερων ακινήτων της τράπεζας αξίας περί τα 300 εκατ. ευρώ χωρίς πάντως να υπάρχει κατ’ ανάγκη στενότερη μετοχική συνεργασία με την Τrastor ΑΕΕΑΠ, στην η Πειραιώς διατηρεί την συντριπτική μετοχική πλειοψηφία.

Παράταση για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

Δύο εβδομάδες παράταση, για την 1η Ιουλίου, πήρε η διαδικασία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου στον κλάδο της αποθήκευσης και εφοδιαστικής («logistics») στη θέση «ΣΠΗΛΙΕΣ» του Δήμου Φυλής Αττικής. Πρόκειται για το γνωστό project που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Το Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Φυλής σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως ένας σύγχρονος υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα αποτελέσει ένα σύγχρονο εθνικό κέντρο μεταφορών και «logistics» που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, από και προς την Αττική και όλες τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα θα παρέχει ευκαιρίες ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών «logistics», υπηρεσιών διεθνούς διαμεταφοράς, καθώς και συμπληρωματικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες χρήσεις της απόφασης προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Στα... «κάγκελα» για τον λιμένα Ραφήνας;

Μια και ο λόγος για το ΤΑΙΠΕΔ, λέγεται στην αγορά, και απλώς σας το μεταφέρουμε, ότι στη Ραφήνα υπάρχουν αντιδράσεις για το πλάνο αναβάθμισης του λιμένα Ραφήνας που προωθεί το Ταμείο, έχοντας εκπονήσει και master plan με στόχο τη βελτίωση της υποδομής και της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών της. Αλλά όπως έχουμε πει, σε διάφορους διαγωνισμούς οι τοπικές αρχές ξεσηκώνονται και φέρονται να βάζουν διάφορα στο «τραπέζι». Όσον αφορά στον λιμένα Ραφήνας, κάποιοι ισχυρίζονται πως οι αντιδρώντες βάζουν στο «παιχνίδι» και τις επεκτάσεις δρόμου και σιδηρόδρομου, ήτοι της Αττικής Οδού και του προαστιακού. Αλλά αν κρίνουμε από όσα έχουν προηγηθεί, για το μεν οδικό άξονα δεν υπάρχουν για την ώρα λεφτά από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα δε σιδηροδρομικά έχουν μεταφερθεί για το… μέλλον. Προφανώς, αυτά δεν είναι δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ αλλά της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, το Ταμείο μόνο τη δική του δουλειά μπορεί να κάνει και όχι των υπουργείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:38

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο

23:27

Τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της ποινής Τραμπ στη δίκη για τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς

23:21

Εκρηκτική η κατάσταση κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία - Έκτακτη παρέμβαση Ερντογάν

23:14

Στα «πράσινα» η Wall Street με ρεκόρ για τον S&P 500 - Ράλι 9% για την Tesla

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:38

Κρήτη: Δύο σεισμοί 4,5 Ρίχτερ με διαφορά μίας ώρας ταρακούνησαν το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο