Αναβάθμισε τη Eurobank η Moody's - Σταθερό το outlook

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε τη Eurobank η Moody's - Σταθερό το outlook
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eurobank προχώρησε ο οίκος Moody's

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eurobank προχώρησε ο οίκος Moody's από το «Baa2»/P-2 από «Baa3»/P-3, οι προοπτικές άλλαξαν σε σταθερές από θετικές για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις.

Το BCA της τράπεζας αναβαθμίζεται σε ba1 από ba2, ενώ η ανώτερη αξιολόγηση ακάλυπτου χρέους αναβαθμίζεται σε Baa2 από Ba1.

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank κατά δύο βαθμίδες σε Baa2 από το Ba1, καθώς και την αυτόνομη αξιολόγηση βασικής πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) και την προσαρμοσμένη BCA της τράπεζας σε ba1 από την ba2.

Το BCA της Eurobank αναβαθμίστηκε σε ba1 από ba2, λόγω της ισχυρής δημιουργίας κερδοφορίας και της αποδεδειγμένης ικανότητάς της να αυξήσει τα βασικά της κεφάλαια τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

Η τράπεζα έφτασε σε δείκτη pro-forma CET1 στο 17,2% το Μάρτιο του 2024, ενώ ο προσαρμοσμένος από τον Moody's δείκτης TCE (δείκτης για κοινά ίδια κεφάλαια) έναντι των σταθμισμένων στο ρίσκο περιουσιακών στοιχείων RWA αυξήθηκε στο 14,7% το 2023 από 11,7% το 2022. Ο οίκος στέκεται και στο υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (το DTC αποτελεί το 42% του CET1 τον Μάρτιο του 2024) που υπονομεύει κάπως την ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών τραπεζών.

Η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς κατάφερε να συγκρατήσει το pro-forma δείκτη NPE στο 3% τον Μάρτιο του 2024 από 5,1% ένα χρόνο πριν, και από την ισχυρή οικονομική της απόδοση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και το 2023. Τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων για την τράπεζα αυξήθηκαν κατά 16,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και κατά 58,6% το 2023 λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, στα μέσα του έτους, την αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών και την αξιόλογη διαχείριση κόστους. Η Eurobank κατάφερε να επιτύχει δείκτη καθαρών εσόδων έναντι των ενσώματων παγίων προσαρμοσμένο από τον Moody's στο 1,5% το 2023, ενώ η απόδοση της ενσώματης λογιστικής αξίας ήταν υψηλή 19,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η αναβάθμιση του BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την άνετη ρευστότητά της με ρευστοποιήσιμα assets προσαρμοσμένα από τον Moody's έναντι των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων στο 32% περίπου το 2023 και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 179% το Μάρτιο του 2024, με τη χαμηλότερη έκθεση στου τίτλου του ελληνικού δημοσίου έναντι των κεφαλαίων CET1 μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody's, η Eurobank έχει τις πιο διαφοροποιημένες πηγές κερδοφορίας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, τόσο γεωγραφικά όσο και ανά τομέα δραστηριοποίησης, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ. Η πρόσφατα ανακοίνωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς πλειοψηφικής θέσης (55,5% μετοχών) στην κυπριακή Ελληνική Τράπεζα ενισχύει περαιτέρω τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου μειώνοντας τη στάθμιση των assets της στην Ελλάδα σε ποσοστό μόλις κάτω του 60% του συνόλου των ενοποιημένων περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο της κατανομής του ενεργητικού της βρίσκεται πλέον στην Κύπρο (29%), στη Βουλγαρία (10%) και στο Λουξεμβούργο (3%).

Η Moody's θεωρεί ότι το ισχυρό franchise λιανικής της Ελληνικής Τράπεζας, ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Κύπρο, θα προσφέρει ένα συμπληρωματικό business model στην υπάρχουσα θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο που προσανατολίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια και στο private banking. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι αυτό το ντιλ θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στα κεφάλαιά του (περίπου 80 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1), ενώ η πλήρης ενοποίηση και συγχώνευση με την τοπική θυγατρική του είναι πιθανό να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η Eurobank αποκτήσει υψηλότερο μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα. Προς το παρόν, οι δύο θυγατρικές στην Κύπρο θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, αν και η Moody's αναμένει ότι ο όμιλος θα αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις που συνδέονται ειδικά με θέματα ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider