Attica Bank: Την ερχόμενη εβδομάδα στην ΤτΕ η συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Την ερχόμενη εβδομάδα στην ΤτΕ η συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 
Attica Bank
Επιστολή στις διοικήσεις Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας έστειλε στις 27/6 η ΤτΕ, ζητώντας να υποβάλουν τη συμφωνία μετόχων για την ΑΜΚ μέχρι τις 5 Ιουλίου. Στις 5 ή στις 8/7 η υποβολή του αιτήματος για τον «Ηρακλή ΙΙΙ». Μέχρι τις 16 Ιουλίου ανοίγουν τα «χαρτιά» για το κόστος της εξυγίανσης.

Ολοταχώς σε τροχιά αναγέννησης έχει εισέλθει η Attica Bank, κλείνοντας την πόρτα στο προβληματικό παρελθόν και ατενίζοντας με αυτοπεποίθηση την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024, οι εξελίξεις θα «τρέξουν», με ορίζοντα τη νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Οκτώβριο. Έχοντας λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια, οι μέτοχοι (ΤΧΣ, Thrivest, ΕΦΚΑ) έχουν έρθει σε συμφωνία για τη συμμετοχή του καθενός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, θα παρουσιάσουν τη συμφωνία τους στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου, από την Εποπτεία της ΤτΕ έφυγε επιστολή προς τις διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας, με την οποία καλούνται να της παρουσιάσουν τη συμφωνία μετόχων μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Με την επιστολή αυτή, η ΤτΕ σηματοδοτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν περαιτέρω με την υποβολή αιτήματος από την Attica Bank στο Υπουργείο Οικονομικών (εκτιμάται στις 5 ή στις 8 Ιουλίου) για την ένταξη των τιτλοποιήσεών της στον «Ηρακλή ΙΙΙ» και κατόπιν, λίγο πριν ή κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 16 Ιουλίου, με την επίσημη ανακοίνωση του πορίσματος της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης που θα καθορίσει το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank βρίσκεται και η παροχή έγκρισης των μετόχων για την έξοδο της Τράπεζας από τον νόμο Χαρδούβελη (ειδικό πλαίσιο του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013) για τον αναβαλλόμενο φόρο. Η Attica Bank είναι πλέον η μόνη Τράπεζα που δεν έχει αναβαλλόμενο φόρο, καθώς ενεργοποίησε το άρθρο 27 Α και έλαβε από το Δημόσιο συνολικά περί τα 240 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2020, 2021 και 2022. Στις χρήσεις αυτές η Τράπεζα εμφάνισε ζημιές και επομένως δεν μπορούσε να συμψηφίσει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις με φόρο εισοδήματος.

Η Attica Bank επέστρεψε σε κερδοφορία το 2023, παρουσιάζοντας 28,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, έναντι ζημιάς 356,6 εκατ. το 2022. Η θετική πορεία συνεχίζεται το 2024, με την Τράπεζα να ανακοινώνει χθες για το α΄ τρίμηνο, επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 171 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, η θετική πιστωτική επέκταση σε μια αγορά που κατά βάση κινήθηκε αρνητικά το α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνει όχι μόνο τη δυναμική της Τράπεζας, αλλά και την εμπορική της απήχηση, μαζί με την ανάγκη περισσότερων εναλλακτικών για τον πελάτη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στρατηγικά, μετά την επίτευξη αυξανόμενης κερδοφορίας, ο στόχος μας παραμένει η πλήρης εξυγίανση, μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός της Τράπεζας με υψηλή ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση. Σε αυτό αναμένουμε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μετόχων στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε το σχεδιασμό μας τόσο για την πιθανή υπαγωγή της Τράπεζας στο σχέδιο “Ηρακλής ΙΙΙ”, όσο και την επίτευξη της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και ακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ισχυρή ανάπτυξη και το α’ τρίμηνο - Λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ

Τράπεζες: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το 18% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και η ΑΜΚ της Attica Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider