ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας – Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 25ετή «τουριστική» εκμετάλλευση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας – Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 25ετή «τουριστική» εκμετάλλευση
Πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού απευθύνει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποδομής, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 25 ετών. Τι σχεδιάζεται για την υποδομή.

Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας απευθύνει προς ενδιαφερόμενους το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποδομής, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 25 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, είχε εκκινήσει ήδη η αρχική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αναβάθμιση της υποδομής ώστε να αποτελέσει σημαντικό τουριστικό «ορεινό» προορισμό.

Η τοποθεσίας και η τουριστική αναβάθμιση

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (ΕΧΚΒ) αναπτύσσεται σε έκταση 6.200 στρέμματα περίπου, η οποία βρίσκεται στα όρη «Βασιλίτσα» και «Μπαλντούμα». Διοικητικά κατά το μεγαλύτερο τμήμα του ανήκει στον Δήμο Γρεβενών της Π.Ε. Γρεβενών, της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας (5.236 στρ., περίπου το 85% της συνολική έκτασης) και κατά ένα μικρότερο τμήμα του στον Δήμο Κόνιτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου (962,22 στρ.,περίπου το 15% της συνολικής έκτασης). Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει εγκατεστημένους επτά (7) αναβατήρες, οι οποίοι εξυπηρετούν τις δεκαοκτώ (18) υφιστάμενες πίστες καταβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δύο πίστες αρχαρίων.

Καθώς η ήπια, μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το ΕΧΚΒ αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας, ανατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, να διενεργήσει διαγωνισμό, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, με αντικείμενο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Με βάση την παραπάνω διάταξη το ΕΧΚ Βασιλίτσας δύναται να αξιοποιηθεί, να αναβαθμιστεί και να προσελκύσει μεγάλο όγκο τουρισμού, ενισχύοντας τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ διαδικασία για την ωρίμανση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΕΧΚ Βασιλίτσας με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και επέκταση των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην προεπιλογή υποψηφίων βάσει κριτηρίων τεχνικής και χρηματοοικονομικής ικανότητας και η δεύτερη στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στα όρη «Βασιλίτσα» και «Μπαλντούμα» και αναπτύσσεται σε έκταση 6.200 στρεμμάτων περίπου.

Διοικητικά κατά το μεγαλύτερο τμήμα του ανήκει στη Δ.Ε. Σμίξης του Δήμου Γρεβενών της Π.Ε. Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κατά ένα μικρότερο τμήμα του στον Δήμο Κόνιτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ιωαννίνων. Το ΕΧΚΒ βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ενώ σημειώνεται ότι απέχει περίπου 8 χλμ. από τον οικισμό «Σμίξη», ο οποίος αποτελεί και τον κοντινότερο οικισμό, και 45 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών που αποτελεί το οικιστικό κέντρο της Π.Ε. Γρεβενών.

Το ακίνητο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση λόγω της εγγύτητάς του με τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τα Ιωάννινα αλλά και σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως τα Μετέωρα και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Επιπλέον, έχει εύκολη οδική πρόσβαση λόγω της σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό και απέχει 130 χλμ. από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και 213 χλμ. από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι εγκαταστάσεις

Οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις, πλην των αναβατήρων και των πιστών, συγκεντρώνονται σε 2 σημεία εντός ΕΧΚΒ και ειδικότερα στη θέση «Λίσιορο» όπου εντοπίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα αυτού, καθώς και στη θέση Διάσελο Μπαλντούμη – Βασιλίτσας όπου εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα. Στις 2 παραπάνω θέσεις εντοπίζονται εγκαταστάσεις εστίασης - αναψυχής, ενοικίασης εξοπλισμού, καταλύματα και χώροι στάθμευσης. Ειδικότερα, οι κυριότερες υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΕΧΚΒ είναι οι εξής:

7 εγκατεστημένοι αναβατήρες οι οποίοι εξυπηρετούν τις 18 υφιστάμενες πίστες καταβάσεων

Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των χιονοδρόμων και επισκεπτών στη θέση «Λισιόρο» (νοτιοανατολική – κάτω βάση): Αναψυκτήριο, ισόγειο κτίσμα εμβαδού 51.27 τ.μ. και ισόγειο κτίσμα 14 τ.μ. με χρήση W.C., Ισόγειο κτίσμα συνολικού εμβαδού 249.50 τ.μ. το οποίο συμπεριλαμβάνει κατάστημα με χρήση καφέ- μπαρ, χώρο ενοικιάσεως εξοπλισμού σκι, Ιατρείο του χιονοδρομικού και Γραφεία Διοίκησης, Εκδοτήριο εισιτηρίων, ισόγειο κτίσμα εμβαδού 9.10 τ.μ, Υποσταθμός ΔΕΗ συνολικού εμβαδού 32.71 τ.μ., Χειριστήριο αναβατήρα «Φίλιππου», εμβαδού 15.35 τ.μ., Ισόγειο κτίσμα 34.65 τ.μ. χώρων υγιεινής

Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των χιονοδρόμων και επισκεπτών στη θέση «Διάσελο Μπαλντούμη – Βασιλίτσας» (βορειοδυτική – πάνω βάση): Ισόγειο κτίσμα με χρήση: Εκδοτήριο εισιτηρίων, Ιατρείο, Υποσταθμός ΔΕΗ με συνολικό εμβαδό 47,86 τ.μ., Δύο ισόγεια κτίσματα με χρήση καταστήματος ενοικιάσεως σκι, ιδιοκτησίας Δήμου Κόνιτσας, Διόροφο κτίσμα με χρήση σαλέ, συνολικού εμβαδού 851,72 τ.μ., Διόροφο κτίσμα με χρήση σαλέ, ιδιοκτησίας Δήμου Κόνιτσας, Διόροφο κτίσμα με χρήση σαλέ, ιδιοκτησίας του Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών, Ισόγειο κτίσμα με χρήση καταστήματος ενοικιάσεως σκι, συνολικού εμβαδού 49 τ.μ. και χώρος προσωπικού, εμβαδού 58,43 τ.μ., Ισόγειο κτίσμα με χρήση χώρου στάθμευσης μηχανημάτων, συνολικού εμβαδού 313,21 τ.μ.

Άλλες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των χιονοδρόμων και επισκεπτών στη βάση και την κορυφή του Χιονοδρομικού Κέντρου του Χ.Κ.: 12 οικίσκοι χειριστηρίου αφετηρίας και τερματισμού αναβατήρων, Υποσταθμός ΔΕΗ στη θέση «’Ορος Βασιλίτσα» συνολικού εμβαδού 22,25 τ.μ., Χώροι στάθμευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil 

Αττική Οδός – ΤΑΙΠΕΔ: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Φοιτητική Στέγη: Αυξητικές τάσεις στα ενοίκια και μικρή διαθεσιμότητα σε 15 περιοχές της Αθήνας και 7 της Θεσσαλονίκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider