Ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία της η Betshop – Τι θα γίνει με τα χρήματα των παικτών 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία της η Betshop – Τι θα γίνει με τα χρήματα των παικτών 
Η ΕΕΕΠ αναζητά τρόπους για να επιστρέψουν τα χρήματα στους παίκτες και στο πλαίσιο αυτό ζητά ονόματα και ποσά παικτών ώστε τα χρήματα να τους δοθούν μέσα από λογαριασμό που θα κατατεθούν τα 500 χιλ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής που είχε δώσει η εταιρεία για την χορήγηση της άδειας δραστηριοποίησης στην ελληνική επικράτεια.

Στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της προχώρησε η εταιρεία «B2B Gaming Services (Malta) Limited» - Betshop μετά την απόφαση της ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε κατάσχεση του λογαριασμού παικτών που διέθετε η εταιρεία στην τράπεζα Πειραιώς.

Η εταιρεία απευθυνόμενη στους παίκτες τονίζει ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το εν λόγω ζήτημα να μην επηρεάσει στο παραμικρό τις όποιες συναλλαγές έχουν διενεργήσει οι πελάτες της εταιρείας ως σήμερα.

Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί παικτών δεν είναι συνήθεις να δεσμεύονται καθώς ουσιαστικά οδηγούν την εταιρεία σε κλείσιμο. Παράγοντες της αγοράς θέλοντας μάλιστα να δείξουν την σπουδαιότητα της απόφασης της ΑΑΔΕ συνέκριναν την δέσμευση λογαριασμού της Betshop με μία εταιρεία χρηματιστηριακή.

Προς το παρόν η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων αναζητά τρόπους για να επιστρέψουν τα χρήματα στους παίκτες και στο πλαίσιο αυτό ζητά ονόματα και ποσά παικτών ώστε τα χρήματα να τους δοθούν μέσα από λογαριασμό που θα κατατεθούν τα 500 χιλ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής που είχε δώσει η εταιρεία για την χορήγηση της άδειας δραστηριοποίησης στην ελληνική επικράτεια.

Η απόφαση αυτή ήρθε να ταράξει τα νερά στην αγορά των παιγνίων και μάλιστα στην αγορά των διαδικτυακών παρόχων που έχουν αδειοδοτηθεί από το 2022.

Είχαν προηγηθεί κάποια πρόστιμα διαδικτυακές εταιρείες ωστόσο ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση για διακοπή λειτουργίας η κατάσχεση λογαριασμών.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της καθώς λίγες εβδομάδες πριν είχε ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση της είναι να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην χώρα μας και για το λόγο αυτό κατέβαλε λίγο πριν λίγο την λήξη της προθεσμίας το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που αποτελούσε δόση για την άδεια παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού τζόγου.

Η κατάσχεση του λογαριασμού του λογαριασμού έγινε εξαιτίας μιας δικαστικής υπόθεσης η οποία αφορά σε καταλογισμό φόρων για την περίοδο 2013-2014. Η B2B έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση συζητήθηκε στις 14/11/2022, ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Το ιστορικό

Στις 8 Φεβρουαρίου 2016 και στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκίνησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε βάρος της b2b gaming services ltd για τις χρήσης 2013 -2014. Οι διαφορές που προέκυψαν και τα ποσά που καταλογίστηκαν στις εξής τρεις ενότητες σύμφωνα με την εταιρεία είναι:

Διαφορές φόρου εισοδήματος με το σκεπτικό ότι η εταιρεία διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση της στην Ελλάδα παρακρατούμενου φόρου επί των κερδών των παικτών οι οποίες έχουν προκύψει κατά κύριο λόγο λόγω εσφαλμένου υπολογισμού και διαφορές λόγω εσφαλμένου προσδιορισμού της απόδοσης συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα μικτά κέρδη στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ζήτημα που συνδέεται επίσης με την κρίση αν η εταιρεία διαθέτει ή όχι μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ανακοινώνει ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα 1, 222 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι μετά από υποβολή υπομνημάτων και παροχή διευκρινήσεων στις 13/12/19 πτο ποσό αυτό περιορίστηκε σε 27,219 εκατ. ευρώ ενώ με τις ταμειακές προσαυξήσεις το ποσό αυτό σήμερα υπερβαίνει το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρέη και τα πρόστιμα της ΕΕΕΠ

Το Σάββατο 22 Ιουνίου έληξε η προθεσμία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προς την εταιρεία «B2B Gaming Services (Malta) Limited» (Betshop) στην οποία έχει δοθεί πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ για έλλειψη φορολογικής ενημερότητας.

Η εταιρεία για να «γλιτώσει» την άδειά της προχώρησε ωστόσο στην κατάθεση του ενός εκατ. ευρώ που είναι το ποσό της δόσης για την κρατική άδεια που έχει ενώ δεν κατέβαλλε το πρόστιμο των 500 χιλ. ευρώ, ουσιαστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάει δικαστικά για την επίλυση αυτού του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει γίνει αυστηρή σύσταση για συμμόρφωση της εταιρείας από την ΕΕΕΠ, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα αύξησης του προστίμου.

Το ιστορικό του προστίμου

Στις 30 Οκτωβρίου 2023 η ΕΕΕΠ αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία «B2B Gaming Services (Malta) Limited» για « παραβίαση των όρων χορήγησης των Αδειών Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου» και την «υποχρέωση της κατόχου άδειας ΑΕ «B2B» να προσκομίσει στην Ανεξάρτητη Αρχή έως την 30η Νοεμβρίου 2023 φορολογική ενημερότητα σε ισχύ».

Σύμφωνα με την απόφαση το πρόστιμο ήταν εφάπαξ καταβολής «λόγω του ότι η εταιρεία Β2Β δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα επειδή βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα φορολογικής αντιδικίας με το Δημόσιο για φορολογικό έλεγχο που ανατρέχει στο έτος 2016».

Μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2023, η Β2Β δεν είχε προσκομίσει την απαιτούμενη από την Ανεξάρτητη Αρχή φορολογική ενημερότητα σε ισχύ. Σημειώνεται ότι η μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας παρέχει τη διακριτική ευχέρεια στην ΕΕΕΠ ακόμη και να άρει την άδεια του Παρόχου.

Στη συνέχεια η ΕΕΕΠ προχώρησε στην σύσταση Επιτροπής Ακρόασης προκειμένου να εξετάσει κάθε υπόθεση παραβάσεων διαδικτυακών παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021. Τότε είχε λάβει την κατά νόμο φορολογική ενημερότητα. Ο νόμος για τα παίγνια μέσω διαδικτύου προβλέπει άδεια 7ετούς διάρκειας έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η B2B δραστηριοποιείται ως πλατφόρμα σε αθλητικά στοιχήματα, καζίνο και παιχνίδια σε ρυθμιζόμενες αγορές από το 1997.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider