Εφραίμογλου: Να βρεθεί μία δίκαιη λύση για την μερική επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης για το ρεύμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφραίμογλου: Να βρεθεί μία δίκαιη λύση για την μερική επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης για το ρεύμα
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στην επιστολή της, τονίζει ότι «οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, για πάνω από μια διετία.

Παρέμβαση ώστε να αναθεωρηθεί η απαίτηση επιστροφής μέρους της κρατικής βοήθειας για την ηλεκτρική ενέργεια που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις και να βρεθεί μια δίκαιη συμβιβαστική λύση έκανε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με επιστολή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Τσιάρα και Ανάπτυξης, κ. Τ. Θεοδωρικάκο.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στην επιστολή της, τονίζει ότι «οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, για πάνω από μια διετία. Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2022 - 2023 συνέβαλαν στην άμβλυνση των πιέσεων. Σήμερα, ωστόσο, μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου αντιμετωπίζει την απαίτηση επιστροφής μέρους της κρατικής βοήθειας που έλαβαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε συνέχεια της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται, μέσω ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών, να καταβάλουν στους παρόχους σημαντικά ποσά, τα οποία είχαν καταχωρηθεί ως κρατική επιδότηση.
Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών αλλά και νέων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με δεδομένες, δε, και τις στενές προθεσμίες για την επιστροφή των απαιτούμενων ποσών, πολλές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της παροχής ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους.

Αναγνωρίζουμε ότι ο επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων της περιόδου 2022 – 2023 εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δε θα πρέπει οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης εμπλοκής να επιβαρύνουν αποκλειστικά και υπέρμετρα τις επιχειρήσεις – καταναλωτές. Παρακαλούμε, λοιπόν, να αναθεωρηθεί η απόφαση και να βρεθεί μια δίκαιη συμβιβαστική λύση, η οποία δε θα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά», αναφέρει στην επιστολή της η κα Εφραίμογλου.

Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι το ΕΒΕΑ θεωρεί απαραίτητο να εξεταστεί άμεσα η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μερικής επιδότησης της ενέργειας στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων, πάντα σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ζητά να συνεχιστούν οι πολιτικές για τις ΑΠΕ με επιτάχυνση των αναγκαίων επενδύσεων, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων

«Μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider