Εθνική: Προϋπολόγισε μέρισμα και ρολάρει σε πιστωτική επέκταση - Υψηλό ROTE και φέτος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική: Προϋπολόγισε μέρισμα και ρολάρει σε πιστωτική επέκταση - Υψηλό ROTE και φέτος
Ρολάρει σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης η Εθνική Τράπεζα όπως αποτυπώνεται στο ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ρολάρει σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης η Εθνική Τράπεζα όπως αποτυπώνεται στο ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι εκταμιεύσεις για το δεύτερο τρίμηνο «χτύπησαν» πολυετές τριμηνιαίο υψηλό φτάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Η διοίκηση της τράπεζας επισήμανε πως το τρέχoν pipeline σε επίπεδο εταιρικών χορηγήσεων προσφέρει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για την επίτευξη του φετινού στόχου, αναβαθμίζοντας το guidance για την καθαρή πιστωτική επέκταση σε 1,5 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως (μεσοπρόθεσμος στόχος τριετίας για CAGR 7%)..

Από τα 2,8 δισ. ευρώ τα 2,5 δισ. αφορούσαν εταιρικές χορηγήσεις με 400 εκατ. ευρώ να στρέφονται στο retail. Να σημειωθεί πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι δανειοδοτήσεις προς εταιρείες και επιχειρήσεις από την Εθνική έφτασαν τα 2,6 δισ. και στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 τα 2,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας έφτασαν 31,4 δισ. ευρώ στο εξάμηνο από 30,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023. Το spread στο σκέλος του corporate υποχώρησε ελαφρώς στις 220 μονάδες βάσης από 224 στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για τις μικρομεσαίες υποχώρησε στις 382 μονάδες βάσης 404. Ελαφρώς υψηλότερα για τα καταναλωτικά στις 620 μονάδες βάσης από 618.

Παράλληλα, η δύναμη πυρός της Εθνικής, έχοντας προβεί σε πλήρη αποπληρωμή των γραμμών TLTROs της ΕΚΤ ήδη από το πρώτο τρίμηνο, διαμορφώνεται στα 9,1 δισ. ευρώ, παρά τις υψηλές εκταμιεύσεις.

Οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τη διοίκηση να αντισταθμίζει τμήμα της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου, παίρνοντας ήδη πρόβλεψη για payout 40% για τη φετινή χρήση. Συγκεκριμένα, o δείκτης CET1 της τράπεζας έκλεισε στο 18,8% για το πρώτο εξάμηνο, με την επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης για μια υψηλότερη επιβράβευση των μετόχων, να τον φέρνουν στο 18,3%.

Ο στόχος της Εθνικής όπως έκανε γνωστό ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας είναι να φτάσει να διανέμει σταδιακά τα επόμενα χρόνια το 70% των κερδών της, κατά τα 2/3 υπό τη μορφή μερίσματος και κατά το υπόλοιπο 1/3 μέσω επαναγοράς μετοχών.

Η διοίκηση αναβάθμισε κάπως συντηρητικά και το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει οργανικής κερδοφορίας (core ROTE) σε επίπεδα άνω του 16% για φέτος από περίπου 15% προηγουμένως, τη στιγμή που στο δεύτερο τρίμηνο έφτασε στο 17,2%.

Στα αξιοσημείωτα πως οι προθεσμιακές παρέμειναν σχεδόν σταθερές στα 10,1 δισ. ευρώ από 10,2 στο πρώτο τρίμηνο με την ποσόστωση αυτών στο συνολικό «μείγμα» να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ήτοι στο 17,6% περίπου, καθώς το σύνολο των καταθέσεων του ομίλου αυξήθηκε στα 57,1 δισ. από 55,6 στο πρώτο τρίμηνο.

Επιπλέον, η Εθνική δεν προχώρησε σε αλλαγές στη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου κατά το τρίμηνο, με hedges ύψους 10 δισ. ευρώ για καταθέσεις όψεως μέσης διάρκειας περίπου πέντε ετών.

Το beta καταθέσεων παρέμεινε σταθερό στο 12%, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να παραμένει υψηλό στις 322 μονάδες βάσης από 320 στο πρώτο τρίμηνο και με το guidance να αναθεωρείται προς τα πάνω σε επίπεδα άνω 300 μονάδων. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες (106 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 3% υψηλότερα από το πήχη των αναλυτών και αυξήθηκαν κατά 15% ετησίως και 6% τριμηνιαία βάση. Η αύξηση των προμηθειών οφείλεται σε επενδυτικά προϊόντα και σε χρεώσεις σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα, και τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις του consensus (κατά 1%) και διαμορφώθηκαν στα 587 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια ύψους 47 εκατ. ευρώ ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο (το consensus έβαζε τον πήχη στα 55 εκατ. ευρώ) με το κόστος κινδύνου στις 55 μονάδες βάσης. Το νέο guidance βάζει τον πήχη για κόστος κινδύνου χαμηλότερο των 60 μονάδων βάσης από χαμηλότερα των 65 προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς: Μέρισμα το 40% των κερδών 2024 της ΕΤΕ, στόχος η διανομή να φτάσει το 70% των κερδών – Ανοδικά όλοι οι στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider