Τουρισμός: Δυναμικά κινείται η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Δυναμικά κινείται η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών
Μια θέση στο top10 των ευρωπαϊκών κρατών με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση κατέλαβε η Ελλάδα τον Αύγουστο. Οι επιδόσεις στις αερομεταφορές της Ευρώπης.

Μια θέση στο top10 των ευρωπαϊκών κρατών με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση κατέλαβε η Ελλάδα τον Αύγουστο, παρά την μικρή μείωση που παρατηρήθηκε λόγω του Δεκαπενταύγουστου, την εβδομάδα 12 με 18 Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη. Η καλή πορεία των αερομεταφορών βέβαια αφορούσε σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης, η οποία σε αντίθεση με τις καλές επιδόσεις της χώρα μας, δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει το 100% των προπανδημικών επιπέδων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλία, Eurocontrol, την 33η εβδομάδα του έτους (12-18 Αυγούστου) τα επίπεδα κυκλοφορίας ήταν ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο λόγο της Αργίας του Δεκαπενταύγουστου σε πολλές χώρες. Ο αριθμός των μέσων ημερήσιων πτήσεων κινήθηκε κατά 4% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς φτάνοντας τις 33.680 πτήσεις έναντι 32.309 πτήσεων τον Αύγουστο του 2023.

Τον Αύγουστο (1-18 Αυγούστου), η κυκλοφορία του δικτύου έφτασε στο 98% των επιπέδων του 2019 ενώ σε επίπεδο οκταμήνου έφτασε στο 95%, ποσοστό κατά 5% υψηλότερο από τα επίπεδα του 2023. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών, με τις νοτιοανατολικές χώρες να παρουσιάζουν αύξηση της κυκλοφορίας υψηλότερη από τον μέσο όρο.

Το Top10 των χωρών με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Eurocontrol, οι 10 κορυφαίες χώρες κατέγραψαν συνολικά 1,7% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμα και η κορυφαία δεκάδα των χωρών οι πτήσεις παρατηρήθηκαν ελαφρώς μειωμένες με εξαίρεση την Ολλανδία όπου η επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε κατά 1% αυξημένη.

Ωστόσο η χώρα μας και ακόμα πέντε κράτη της πρώτης 10άδας παρουσίασαν τον Αύγουστο επιβατική κίνηση υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019. Σε αυτά πέρα από την Ελλάδα συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Πολωνία και Πορτογαλία, με Ελλάδα και Πολωνία μάλιστα να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία ο μέσος αριθμός των ημερήσιων πτήσεων παρατηρήθηκε κατά 6% υψηλότερος από πέρυσι και κατά 5% υψηλότερος από το προπανδημικό 2019. Στην περίπτωση της Ιταλίας οι μέσες ημερήσιες πτήσεις ήταν 3% περισσότερες από το 2023 και 6% περισσότερες από το 2019. Στην γειτονική Τουρκία οι πτήσεις ήταν αντίστοιχες με πέρυσι και κατά 8% περισσότερες από το 2019, γεγονός που υποδεικνύει ότι και ο τουρισμός στην Τουρκία ήδη από πέρυσι ξεπέρασε τα προπανδημικά του μεγέθη. Κατά 7% περισσότερες έναντι του 2019 αλλά αντίστοιχες με πέρυσι ήταν και οι μέσες ημερήσιες πτήσεις στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Πολωνία βέβαια η αύξηση αυτή ήταν διψήφια. Συγκεκριμένα ο μέσος αριθμός ημερήσιων πτήσεων καταγράφηκε 6% υψηλότερος έναντι του 2023 αλλά και 15% υψηλότερος έναντι του 2019 στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στην Πολωνία οι μέσες ημερήσιες πτήσεις παρατηρήθηκαν κατά 13% αυξημένες σε σχέση με το 2023 και κατά 14% αυξημένες σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελ. Βενιζέλος: Στα ύψη η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο - Άλμα 9,3%

Aegean: Αυξημένη κατά 9% η επιβατική κίνηση στο α' εξάμηνο - 4,4 εκατ. επιβάτες στο β' τρίμηνο

Με νέους προορισμούς υποδέχεται τη χειμερινή σεζόν η Sky Express

gazzetta
gazzetta reader insider insider