Παπαστράτος: Εξάγει σε 20 χώρες το 60% των προϊόντων της – Αύξηση κερδών και επενδύσεις 119 εκατ. ευρώ το 2023

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαστράτος: Εξάγει σε 20 χώρες το 60% των προϊόντων της – Αύξηση κερδών και επενδύσεις 119 εκατ. ευρώ το 2023
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Στην περαιτέρω προώθηση των επιχειρηματικών της στόχων από πλευράς κερδοφορίας, καθώς και στην επιπλέον εδραίωση της κατάλληλης υποδομής και οργάνωσης για την εξέλιξη της στο μέλλον επικεντρώθηκε το 2023 η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι η εταιρεία εξήλθε της περασμένης χρονιάς «οικονομικά ισχυρή και επιχειρηματικά επιτυχημένη και ανταγωνιστική».

Στους στόχους δε που έχουν τεθεί για το μέλλον, όπως αυτοί αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, περιλαμβάνονται η ολοένα και αυξανόμενη παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, η απόκτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, η ανάπτυξη των ανθρώπων της Παπαστράτος και η συνεχής δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι από το 2017 η εταιρεία ξεκίνησε έναν μεγάλο μετασχηματισμό στο εργοστάσιό της, οπότε σταμάτησε οριστικά η παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα, στρέφοντας τη λειτουργία του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το ΙQOS.

Στις ξένες αγορές η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής

Το εργοστάσιo είναι ένα από τα τρία κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της Philip Morris International στην Ευρώπη και, χάρη στη λειτουργία του, η εταιρεία έχει ενισχύσει σημαντικά το εξαγωγικό έργο της χώρας, καθώς οι ξένες αγορές απορροφούν τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής. Η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε μια καθαρά εξαγωγική δύναμη, καθώς σχεδόν το 60% των παραγόμενων προϊόντων σήμερα εξάγεται σε 20 χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, από το 2017 μέχρι σήμερα η Παπαστράτος έχει δημιουργήσει μεγάλη αξία για την Ελλάδα, με συνολική επένδυση που ξεπερνά πλέον τα 700 εκατ. ευρώ, εξαγωγική δυναμικότητα που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας

Στο τέλος του 2023 βρίσκονται σε λειτουργία έξι τροποποιημένες και έξι πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA. Επίσης, λειτουργούν τρεις γραμμές παραγωγής φίλτρων και τέσσερις γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Καθαρές πωλήσεις ύψους 763 εκατ. ευρώ

Στη χρήση 2023, οι καθαρές πωλήσεις της Παπαστράτος ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με την περσινή χρονιά, οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 657 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος πωληθέντων ενισχύθηκε κατά 11% και ανήλθε σε 472 εκατ. ευρώ έναντι 426,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 291 εκατ. ευρώ έναντι 231 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση κατά 26%, ενώ όσον αφορά στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), το 2023 ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 85 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022.

Επενδύσεις 119 εκατ. ευρώ και διανομή μερίσματος

Το 2023 η Παπαστράτος προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 118,87 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, με νέες γραμμές παραγωγής. Παράλληλα, την 1η Απριλίου 2024 η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ποσού ύψους 51 εκατ. ευρώ από τα μη διανεμηθέντα κέρδη χρήσεων προ του 2022.

«Σταθερό σημείο αναφοράς του μετασχηματισμού µας είναι η επιστημονική γνώση και όχημά µας προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο είναι η τεχνολογία και οι δυνατότητες που προσφέρει. Με τη βοήθειά τους διευρύνουμε σταθερά το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό µας µε νέες, καινοτόμες πλατφόρμες για τους καταναλωτές µας και προϊόντα που αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο. Το όραμά µας είναι σταθερό: Να δημιουργήσουμε µία Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. Και ο στόχος που έχουμε θέσει συγκεκριμένος: Να μειώσουμε τους καπνιστές στη χώρα µας κατά 1,5 εκατ. μέχρι το 2025», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Oύζο Πλωμαρίου: Προχωρά η κατασκευή του νέου εργοστασίου στον Τύρναβο – Τα «μεθυστικά» κέρδη και οι στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider