Xpeng: Σχεδιάζει παραγωγή EV στην Ευρώπη για να παρακάμψει τους δασμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Xpeng: Σχεδιάζει παραγωγή EV στην Ευρώπη για να παρακάμψει τους δασμούς
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται να προστεθεί στις BYD, Chery και Zeekr, που θέλουν να αποφύγουν τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευής Κίνας που φτάνουν έως και 36,3%.

Η Xpeng αναζητά εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη, καθιστώντας την ως την τελευταία κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων που επιδιώκει να μετριάσει τον αντίκτυπο των εισαγωγικών δασμών, κατασκευάζοντας τα αυτοκίνητά της εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που συνεργάζεται με την Volkswagen, βρίσκεται στα αρχικά στάδια της επιλογής μιας τοποθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος του μελλοντικού της σχεδίου για τοπική παραγωγή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας He Xiaopeng.

Η εταιρεία αναμένει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις σε περιοχές με «σχετικά χαμηλούς εργατικούς κινδύνους», ανέφερε ο He Xiaopeng, προσθέτοντας ότι η Xpeng σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική συλλογή δεδομένων λογισμικού καθίσταται υψίστης σημασίας για τα «έξυπνα» χαρακτηριστικά οδήγησης των αυτοκινήτων.

Το ευρύτερο σχέδιο της Xpeng να γίνει παγκόσμιο brand name δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τους υψηλότερους δασμούς, υποστήριξε ο CEO της εταιρείας, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένα «κέρδη από τις ευρωπαϊκές χώρες θα μειωθούν μετά την αύξηση των δασμών».

Η δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ευρώπη θα έδινε την ευκαιρία στη Xpeng να ενταχθεί στις αυξανόμενες τάξεις των Κινέζων κατασκευαστών EV, συμπεριλαμβανομένων των BYD, Chery και Zeekr, που επιδιώκουν να αναπτύξουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευής Κίνας έως και 36,3%.

Οι πρόσθετοι ευρωπαϊκοί δασμοί είναι μόνο μια πτυχή μιας ευρύτερης παγκόσμιας εμπορικής διαμάχης. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που μπορεί να ξεπεράσουν το 100%, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αντιμάχονται για έναν κλάδο που αναπτύσσεται γρήγορα, χάρη εν μέρει στις επιδοτήσεις του Πεκίνου προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες EV.

Οι δασμοί που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Xpeng. Η αυτοκινητοβιομηχανία που μετρά 10 χρόνια παρουσίας, βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κινούνται σε ένα... «χλιαρό» επίπεδο καθώς υπάρχει εντονότατος ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών. Παράλληλα, η τιμή της μετοχής της έχει χάσει περισσότερο από τη μισή αξία της από τον Ιανουάριο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παρέδωσε περίπου 50.000 οχήματα το πρώτο εξάμηνο, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο των μηνιαίων πωλήσεων της BYD. Αν και οι προοπτικές παράδοσης για το τρέχον τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα προβλεπόμενα έσοδά της ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καναδάς: Προκαλεί την οργή της Κίνας με την επιβολή δασμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider