Tην έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης για την πώληση των assets της στη Ρωσία έλαβε o γίγαντας καταναλωτικών αγαθών Unilever, όπως ανέφερε την Τετάρτη η οικονομική εφημερίδα RBC. Η Unilever έπεται να σχολιάσει επί του θέματος.
Η Unilever έχει δεχθεί επικρίσεις για την παραμονή της στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και έχει περιορίσει ορισμένες δαπάνες και δραστηριότητες.
Η RBC ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Unilever στη Ρωσία αποτιμώνται σε περίπου 35-40 δισ. ρούβλια (393-449 εκατ. δολάρια). Στην έκθεση της Unilever για το πρώτο εξάμηνο, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, ανέφερε ότι στις 30 Ιουνίου, η ρωσική επιχείρηση είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία περίπου 600 εκατ. ευρώ (663 εκατ. δολάρια), συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εργοστασίων.
Το Κρεμλίνο απαιτεί έκπτωση τουλάχιστον 50% στις συμφωνίες εξόδου που αφορούν «μη φιλικές» επιχειρήσεις, όπως τις αποκαλεί, χώρες, δηλαδή που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ευρύτερη εταιρική έξοδος από τη Ρωσία έχει κοστίσει στις ξένες εταιρείες τουλάχιστον 107 δισ. δολάρια σε αποσβέσεις και χαμένα έσοδα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, Χάιν Σουμάχερ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ο κύριος στόχος της εταιρείας ήταν να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές συνεισφορές στο ρωσικό κράτος. Η έξοδος από τη Ρωσία είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του Σουμάχερ, ο οποίος, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, επέβλεψε σχέδια για την απόσχιση της επιχείρησης παγωτού, την απόλυση έως και 7.500 εργαζομένων και την εστίαση σε 30 βασικά brands για την αντιστροφή των ετών υποαπόδοσης.
Τον Μάρτιο του 2022, η Unilever έγινε η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία τροφίμων που σταμάτησε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τη Ρωσία.