Σούπερ μάρκετ: Σκληρή «μάχη» στο cash & carry

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Σκληρή «μάχη» στο cash & carry
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην οργανωμένη χονδρική και ποια είναι τα σχέδια των βασικών παικτών του κλάδου.

«Κόκκινο» χτυπάει ο ανταγωνισμός στη χονδρική του οργανωμένου λιανεμπορίου, με τους βασικούς πρωταγωνιστές του κλάδου να διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια από μια συνολική πίτα που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ.

Στην εποχή των πληθωριστικών πιέσεων και με μεγάλο τροφοδότη τον κλάδο του τουρισμού, η αγορά cash & carry στοχεύει στο κανάλι της HORECA και δη στους επαγγελματίες της εστίασης και τα ξενοδοχεία, καταγράφοντας σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Και αυτές τις ευκαιρίες ανάπτυξης σπεύδουν να δρέψουν όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου, δρομολογώντας φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.

METRO ΑΕBE

Με ένα δίκτυο 50 καταστημάτων cash & carry πανελλαδικά, ο όμιλος METRΟ ΑΕΒΕ κατέχει διαχρονικά ηγετική θέση στο κανάλι της οργανωμένης χονδρικής, με μερίδιο που πλησιάζει το 50%. Την Παρασκευή, δε, άνοιξε το νέο κατάστημα METRO Cash & Carry στη Δράμα και δη στο 3ο χλμ. Ε.Ο. Δράμας – Καβάλας. Το κατάστημα διαθέτει χώρους πώλησης 939 τμ, ενώ οι βοηθητικοί χώροι αντιστοιχούν σε 742 τμ, με συνολικά 51 θέσεις στάθμευσης. Επιπλέον, το νέο κατάστημα δημιούργησε 24 νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την απασχόληση της περιοχής.

Το νέο κατάστημα τοποθετείται σε μία περιοχή όπου μέχρι πρότινος δεν είχε φυσική παρουσία η εταιρεία, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να έρθει πιο κοντά στους επαγγελματίες HO.RE.CA και μικρής λιανικής.

Όπως δήλωσε άλλωστε πρόσφατα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, με το cash & carry της Δράμας ολοκληρώνεται ο κύκλος των καταστημάτων χονδρικής στην ηπειρωτική Ελλάδα και πλέον η προσοχή θα στραφεί στα νησιά.

Ταυτόχρονα, το ηλεκτρονικό κατάστημα eshop.metrocashandcarry.gr εδραιώνεται και κερδίζει διαρκώς την αποδοχή του κοινού, καθώς έχει φτάσει ήδη τους 200.000 χρήστες.

Σκλαβενίτης

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εμφάνισε το 2023 η The Mart Cash & Carry, πού αποτελεί τον βραχίονα χονδρικής του ομίλου Σκλαβενίτης.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 432,15 εκατ. ευρώ, έναντι 407,14 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 11,10 εκατ. ευρώ από 10,81 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. «Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη τον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε στη χρήση αυτή, τις συνεχείς ανατιμήσεις των εμπορευμάτων, την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και λοιπών λειτουργικών εξόδων, τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση.

Για τη διετία δε 2023-2024 η The Mart έχει προϋπολογίσει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο που αγγίζει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, για το 2024 έχει δρομολογηθεί η κατασκευή νέου καταστήματος στην Καλαμάτα και η πρόοδος της κατασκευής κέντρου διανομής στον Ταύρο Αττικής συνολικής επιφάνειας 22.000 τμ περίπου. Το εν λόγω project αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας της εταιρείας για τη διανομή των προϊόντων της.

Από τον Ιούνιο του 2023, δε, λειτουργεί το νέο κέντρο διανομής στην Τρίπολη. Ταυτόχρονα, στο επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνονται επίσης η αναβάθμιση του εξοπλισμού μηχανογράφησης, καθώς και η ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολικά 14 καταστήματα.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί, την ίδια ώρα η αγορά, την πορεία της ENA Food Cash & Carry, εν μέσω σεναρίων πως έχει μπει πωλητήριο στον βραχίονα χονδρικής της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Και αυτό γιατί εάν ευοδωθούν οι διαδικασίες πώλησής της, τότε είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν ξανά οι… όροι του παιχνιδιού στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το δίκτυο cash & carry της ΑΒ Βασιλόπουλος ανέρχεται σήμερα σε 14 καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία απασχολούν περισσότερους από 300 εργαζόμενους.

Μασούτης

Εντός του αναμένεται να εγκαινιαστεί το πρώτο κατάστημα cash & carry της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Διαμαντής Μασούτης στην Κέρκυρα, σε έναν ιδιόκτητο χώρο περί των 2.500 τμ.

Αυτό θα είναι το 24ο κατά σειρά κατάστημα cash & carry της αλυσίδας πανελλαδικά.

Γαλαξίας

Σημαντικά μερίδια στο κανάλι της οργανωμένης χονδρικής διεκδικεί και η Πέντε ΑΕ που αναπτύσσει τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας.

Η Πέντε διαθέτει σήμερα 14 καταστήματα cash & carry.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Vero: Ανεβάζουν «στροφές» οι business του Νίκου Βερόπουλου στα Βαλκάνια

Τα success stories της Βορείου Ελλάδας - Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν

Όμιλος Σαράντη: Αμετάβλητο το guidance για το 2024 – Οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι ευκαιρίες εξαγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider