Στα Σπάτα το πρώτο data center της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα Σπάτα το πρώτο data center της ΔΕΗ
«Data in Scale» το όνομα της νέας εταιρείας της ΔΕΗ που θα υλοποιήσει το πρώτο data center της στην Ελλάδα. Μαζί με την DAMAC θα δημιουργήσει στα Σπάτα ένα data center, ισχύος 25 MW. 

«Data in Scale» το όνομα της νέας εταιρείας της ΔΕΗ που θα υλοποιήσει το πρώτο data center της στην Ελλάδα. Μαζί με την DAMAC θα δημιουργήσει στα Σπάτα ένα data center, ισχύος 25 MW.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, η εταιρεία συστάθηκε εχθές με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ και ανήκει κατά 55% στην CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα τo Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σκοπός της ΔΕΗ είναι να συμμετέχει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας. Πρώτοι «κρίκοι» είναι το δίκτυο TTH που αναπτύσσει μέσω της Fibergrid, καθώς και η συμμετοχή της στην κατασκευή του EMC (East To Med Data Corridor) για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη.

Όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων, στόχος της ΔΕΗ δεν είναι να προσφέρει απλώς υλικοτεχνική υποδομή στους πελάτες της, αλλά να «παντρέψει» τα data centers με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με τη φόρμουλα της πλατφόρμας ως υπηρεσίας (Platform as a Service – PaaS), ώστε το λογισμικό Artificial Intelligence να «τρέχει» στα δικά της κέντρα δεδομένων, για να επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ίδρυση της θυγατρικής «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη» («Οlympus ΑΙ»), με αντικείμενο την υλοποίηση εφαρμογών με τεχνητή νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές.

Όπως έχει αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, οι εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ανάλογων υποδομών. Κι αυτό γιατί διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις και διασυνδέσεις, τοπικά παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια για τον ανεφοδιασμό των data centers, καθώς και νερό για την ψύξη τους, το οποίο χρησιμοποιείτο παλαιότερα για τους λιγνιτικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος - Τι έρχεται για νέους γονείς

«Ηρακλής ΙΙΙ»: Τελευταίος γύρος εξυγίανσης των τραπεζών με δύναμη πυρός κρατικές εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider