Χορός «μνηστήρων» για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χορός «μνηστήρων» για την Εθνική Ασφαλιστική

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την Εθνική Ασφαλιστική, η διαδικασία πώλησης της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φιλοδοξεί να έχει λάβει τις δεσμευτικές προσφορές αρκετά νωρίτερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι αλλά και μεγάλα funds έχουν λάβει τον σχετικό φάκελο με τα στοιχεία της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Πηγές που γνωρίζουν για την διαδικασία αναφέρουν πως σε αυτή τη φάση η λίστα των ενδιαφερόμενων περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε υποψηφίους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται μεγάλος γερμανικός ασφαλιστικός οργανισμός και επίσης μεγάλος καναδικός επενδυτικός οίκος που έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία του due diligence θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και εκεί θα φανεί το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον θα μεταφραστεί σε πραγματικές προσφορές. Ανοιχτό παραμένει του θέμα του τιμήματος με γνώστες της κατάστασης να τονίζουν ότι οι προσφορές για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ για να είναι συμφέρουσες για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Βασικός παράγοντας που θα κρίνει το τίμημα είναι η διάρκεια που θα έχει η σύμβαση περί αποκλειστικής συνεργασίας του νέου μετόχου της Εθνικής Ασφαλιστικής με την τράπεζα (bancassurance). Και αυτό διότι αυτό το κανάλι πώλησης είναι και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, που είναι και η μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου. Δεν αποκλείεται όμως στην διαπραγμάτευση να τεθεί και θέμα πώλησης του 100%.

Η εταιρεία απασχολεί 800 άτομα και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, η κερδοφορία της πριν από φόρους διαμορφώθηκε στα 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή της εταιρείας για τον κλάδο ζωής και για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων ανήλθε το ίδιο διάστημα στα 265,2 εκατ. ευρώ. Τα εποπτικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν σε 549,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το 2016 θα κινηθούν στα 50 με 60 εκατ. ευρώ.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην πώληση

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής στην προοπτική πώλησης της εταιρείας. Όπως σημειώνει ο σύλλογος σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε προς τον διευθύνονται σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη η τράπεζα έχει κάθε δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση που έχει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική δεδομένου ότι έχει αποπληρώσει τα CoCos και η κρατική ενίσχυση που έχει λάβει η τράπεζα έχει πέσει κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider