Πώς προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια της ιστορικής οινοποιίας Μαλαματίνα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια της ιστορικής οινοποιίας Μαλαματίνα
Πού επικεντρώνεται το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και ποιοι οι στόχοι της διοίκησης.

Σε τροχιά ανάπτυξης κινείται και το 2024 η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα που πλησιάζει τα 130 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής και η οποία από τα τέλη του 2021 έχει περάσει στον όμιλο Mantis, έναν από τους κορυφαίους διανομείς αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων στη χώρας μας.

Για την τρέχουσα χρονιά, η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην επέκταση του χαρτοφυλακίου προϊόντων με νέα καινοτόμα κρασιά, καθώς και στην ισχυροποίηση των μεριδίων των υφιστάμενων προϊόντων. Το δε επενδυτικό της πρόγραμμα στοχεύει:

  1. στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης, ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων
  2. στην υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση και ανάπτυξη των οινοποιείων που έχει η εταιρεία στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά στην Θήβα
  3. στην αναβάθμιση της αποθήκης με νέο σύγχρονο εξοπλισμό
  4. στην ενεργειακή αναβάθμιση με την εγκατάσταση του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Καλοχώρι.

Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 34,36%

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ιστορικής οινοποιίας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο ΓΕΜΗ, το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 9,73 εκατ. ευρώ έναντι 7,24 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένος κατά 34,36%.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του 2022 αφορούν σε περίοδο 10 μηνών, καθώς η μεταβίβαση της δραστηριότητας από την εταιρεία «ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ» σε εκτέλεση της συμφωνίας εξυγίανσης έλαβε χώρα την 01/03/2022. Εφόσον συγκρίνεται το δεκάμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2022, η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα (5% περίπου) όσο και στο εξωτερικό (35% περίπου). Επιπλέον, οι πωλήσεις των νέων προϊόντων - Φίλιωμα, 4 Άγγελοι, Μαγικό Κουτί, Ρεζινέ 2303 - διπλασιάστηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 45,1% το 2023 έναντι 28,3% το 2022 λόγω της διαφοροποίησης στο προϊοντικό μείγμα και στο κανάλι πωλήσεων, της στοχευμένης και ενεργής εμπορικής διαχείρισης αλλά και της θετικής επίδρασης από την εκτεταμένη αναδιάρθρωση της κοστολογικής βάσης που υλοποιήθηκε κυρίως το 2022. Κατά συνέπεια, το μικτό κέρδος του 2023 έφτασε τα 4,4 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 114% έναντι του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της εταιρείας ξεπέρασαν τα 1,4 εκατ. ευρώ το 2023 ως αποτέλεσμα:

  • της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • της επέκτασης του χαρτοφυλακίου προϊόντων με νέες σειρές κρασιών που κερδίζουν μερίδιο αγοράς,
  • της ισχυρής μικτής κερδοφορίας,
  • της σημαντικής αναδιάρθρωσης της κοστολογικής βάσης,
  • των επενδύσεων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή και
  • της προσεκτικής διαχείρισης των λειτουργικών εξόδων

Οι επενδύσεις

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, στο πλαίσιο τους εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικής αξίας 2,85 εκατ. ευρώ από την στιγμή της εξαγοράς (μέσω εξυγίανσης) της δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται με την κατάθεση αίτησης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει επενδύσεις για την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (με την εισαγωγή μεταξύ άλλων ρομποτικών μηχανημάτων, ψηφιακών ελεγκτών, αυτόματων ταινιών μεταφοράς υλικών, εφαρμογών τηλεμετρίας, αυτόματων συστημάτων καθαρισμού), επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (με τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που ολοκληρώθηκε το 2024 και την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον δομικών υλικών), την αναβάθμιση του ERP και τη δημιουργία μιας νέας αποθήκης για να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή και να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην διαχείριση των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα οφέλη από τις επενδύσεις είναι ήδη σημαντικά και εμφανή. Εντός του 2024, η εγκατάσταση της εταιρείας στο Καλοχώρι πήρε πιστοποίηση από το IFS, τον κορυφαίο διεθνώς φορέα πιστοποίησης στον κλάδο, απόδειξη των βελτιώσεων στις παραγωγικές διαδικασίες με έμφαση στην ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα της εταιρείας, όπως Ρετσίνα Μαλαματίνα, 4 Άγγελοι, Ρεζινέ 2303, Φίλιωμα, έχουν λάβει μία σειρά από βραβεία σε εγχώριους (π.χ. διαγωνισμός Θεσσαλονίκης) όσο και διεθνείς κορυφαίους διαγωνισμούς (π.χ. IWSC, Decanter, Mondus Vini).

Οι επενδύσεις στην αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας έχουν, επίσης, θετικά οφέλη στην κερδοφορία της ιστορικής οινοποιίας.

Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2021, όταν, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα πέρασε στον όμιλο Mantis. Με την απόφαση του πρωτοδικείου επικυρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης και δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία, η Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της παλαιάς εταιρείας.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το στρατηγικό πλάνο του ομίλου Mantis για την ιστορική οινοποιία προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της ιστορικής εταιρείας στον εγχώριο οινικό «χάρτη».

Μέσα από το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Μαλαματίνα η νέα ιδιοκτησία στοχεύει στην ενδυνάμωση ενός ιστορικού brand, μακριά από τα προβλήματα και τις αδυναμίες που την οδήγησαν στα αδιέξοδα του παρελθόντος. Υπενθυμίζεται πως στην πενταετία 2015 – 2019 η εταιρεία ήταν σταθερά ζημιογόνος, ενώ για την εξυγίανσή της ο όμιλος Mantis ανέλαβε πάνω από 13 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επενδύσεις εκατομμυρίων ρέουν στην αγορά αναψυκτικών – Μάχη για τα μερίδια αγοράς

Zakcret: Παίζει «μπάλα» στα αθλητικά με τζίρο 50 εκατ. ευρώ και διεκδικεί πελάτες με υψηλότερα εισοδήματα

Βακάκης: Γιατί συνεχίζονται οι ελλείψεις στα ράφια της Jumbo - Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και το «κόστος πολέμου»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider