Στην Αθήνα ο CEO της Unicredit, Αντρέα Ορσέλ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα ο CEO της Unicredit, Αντρέα Ορσέλ
Εν μέσω της πολύκροτης κίνησης της Unicredit να αποκτήσει υψηλό ποσοστό στην Commerzbank, έχοντας υποβάλει αίτημα στην ΕΚΤ να το αυξήσει περαιτέρω μέχρι το 29,9%, επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Unicredit, Andrea Orcel.

Εν μέσω της πολύκροτης κίνησης της Unicredit να αποκτήσει υψηλό ποσοστό στην Commerzbank, έχοντας υποβάλει αίτημα στην ΕΚΤ να το αυξήσει περαιτέρω μέχρι το 29,9%, επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Unicredit, Andrea Orcel. Η ιταλική τράπεζα απέκτησε πέρυσι τον Νοέμβριο το ποσοστό (περίπου 9%) των μετοχών της Alpha Bank, κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Οι δύο τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους, με τις πληροφορίες του insider.gr να αναφέρουν ότι επίκειται η διάθεση της οικογένειας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Unicredit από το δίκτυο της Alpha Bank.

Πέρα από το λανσάρισμα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Unicredit στην ελληνική αγορά, βρισκόμαστε εν αναμονή του τι θα βγάλει η επίσκεψη του αφεντικού της Unicredit από τις συναντήσεις του με τον CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Ο Ορσέλ είναι το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό σκηνικό, καθώς, με την απόκτηση μεγάλου ποσοστού της Commerzbank από τη Unicredit, έχει καταφέρει να ταράξει το «status quo» των Γερμανών για μια Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέτρα τους. Από την οπτική αυτή, οι συναντήσεις με Χατζηδάκη και Στουρνάρα θα έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ο πρώτος τόνισε από το Λουξεμβούργο (συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN) ότι οι εκθέσεις Λέττα και Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα είναι «ξυπνητήρι για την ΕΕ». Ο δεύτερος δήλωσε πρόσφατα στην Handelsblatt ότι χρειαζόμαστε διασυνοριακές συγχωνεύσεις και ευρωπαϊκούς τραπεζικούς πρωταθλητές που να μπορούν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς ανταγωνιστές.

Το θέμα Unicredit – Commerzbank βρέθηκε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, με επιστολή που έστειλε στους Financial Times, ο Ιγκνάσιο Αντζελόνι. Αν και ο ίδιος υπογράφει την επιστολή ως Συνεργάτης του Ινστιτούτου για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ότι πρόκειται για τον Γενικό Διευθυντή του SSM, μέχρι και πρόσφατα. Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Αντζελόνι, η Unicredit, μετά από χρόνια δρακόντειας εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης, έχει πλέον ξεπεράσει τους περισσότερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της σε καθαρές αποδόσεις και αποτίμηση αγοράς και τώρα αξίζει διπλάσια από ό,τι αξίζει η Commerzbank, είναι ένας διεθνώς διαφοροποιημένος όμιλος, με εμπειρία στην αναδιάρθρωση της ίδιας και άλλων τραπεζών. Η Commerzbank, με αναλογία κόστους πολύ πάνω από την UniCredit και κέρδη περίπου στο ένα δέκατο, «θα μπορούσε να επωφεληθεί από κάποια εσωτερική θεραπεία», λέει ο Αντζελόνι, συμπληρώνοντας ότι η Unicredit έχει ήδη μια σημαντική μονάδα στεγαστικών δανείων στη Γερμανία, η οποία θα δημιουργήσει συνέργειες με την Commerzbank.

Με πρόσφατη την Έκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα όπου, μεταξύ άλλων, ζήτησε την τραπεζική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη, «αυτή η συμφωνία θα σήμαινε ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο Αντζελόνι. Αλλά εντός της Γερμανίας, αντιτίθενται σθεναρά το πολιτικό κατεστημένο και τα συνδικάτα. Επιπλέον, το εποπτικό συμβούλιο (SSM) της ΕΚΤ, όπου προεδρεύει η πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank, Κλάουντια Μπουχ, περιλαμβάνει κορυφαία στελέχη της Bundesbank και της BaFin, της γερμανικής χρηματοπιστωτικής αρχής. Όλοι τους δεσμεύονται από το νόμο να ενεργούν ανεξάρτητα, προς το συμφέρον του μπλοκ της ΕΕ και να μην λαμβάνουν οδηγίες από κυβερνήσεις ή άλλους φορείς. «Η συμφωνία UniCredit-Commerzbank θα είναι ένα τεστ για την ΕΚΤ και θα αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία για το εποπτικό της συμβούλιο να διατηρήσει την ανεξαρτησία του στο μέλλον», καταλήγει ο Aντζελόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider