Offshore αιολικά: Ωριμάζουν τα έργα στην Αλεξανδρούπολη των ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil – Σε εξέλιξη οι μελέτες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Offshore αιολικά: Ωριμάζουν τα έργα στην Αλεξανδρούπολη των ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil – Σε εξέλιξη οι μελέτες
Ξεκίνησαν το καλοκαίρι οι ανεμολογικές και βυθομετρικές έρευνες, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια περίπου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα πρώτα offshore αιολικά που δρομολογούνται στη χώρα μας και τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη προωθούν η κοινοπραξία των Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και η ΔΕΗ.

«Όχημα» για την κοινοπραξία αποτελεί η εταιρεία «Αιολική Προβατα Τραϊανουπόλεως», η οποία έχει λάβει άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW -στην προοπτική ανάπτυξης πάρκου- από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), την αρμόδια αρχή για τον κλάδο των offshore αιολικών. Στην εταιρεία, που ήταν 100% θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, εισήλθε η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της MORE.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση κοινού ελέγχου της «Αιολική Προβατα Τραϊανουπόλεως» από τους δύο Ομίλους. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε την «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, η οποία είναι η δεύτερη εταιρεία που έχει λάβει άδεια έρευνας. Οι δύο εταιρείες ήταν οι μόνες που διέθεταν άδειες παραγωγής (ή αιτήσεις για άδειες που εκκρεμούσαν) για την εγκατάσταση offshore έργων στην περιοχή, γεγονός το οποίο «ξεκλείδωσε» τις άδειες έρευνας.

2 έτη για τις μελέτες

Τα έργα θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται έως 600 MW. Η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη χαρακτηρίζεται από μικρά σχετικά βάθη, με συνέπεια τα πάρκα να κατασκευασθούν με ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης (fixed bottom), οι οποίες δηλαδή θα είναι θεμελιωμένες στον πυθμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι έρευνες για την ωρίμανση των έργων έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Αφορούν την πρόσκτηση ανεμολογικών δεδομένων -ώστε να αποτυπωθεί στη μέγιστη ακρίβεια το αιολικό δυναμικό- όσο και βυθομετρικών δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι μελέτες πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια περίπου. Με τις μετρήσεις που θα συγκεντρωθούν, οι επενδυτές θα καταλήξουν στο αναλυτικό προφίλ των έργων – όπως στο ακριβές σημείο εγκατάστασης, το είδος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Προκοινοποίηση στην Κομισιόν

Στις εν εξελίξει έρευνες αναφέρθηκε από τη Βουλή τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι αλιείς, , λόγω της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. «Τα συγκεκριμένα έργα είναι ακόμα στην πρώιμη φάση: Είναι στην φάση της έρευνας του ανεμολογικού δυναμικού και των καιρικών συνθηκών στην περιοχή. Πριν φτάσουμε στην επόμενη φάση που είναι η πρόοδος των έργων με τις περιβαλλοντικές μελέτες, και αφού δούμε πού συγκεκριμένα θα πάνε οι ανεμογεννήτριες, πόσες θα είναι, τι έσοδα θα δημιουργούν, θα έρθουμε να δώσουμε μία δίκαιη και πολύ ικανοποιητική αποζημίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επίσης, επισήμανε ότι η υλοποίηση των οποίων έχει ορίζοντα το 2029-2030.

Εκτός από τη «σάρωση» της περιοχής εγκατάστασης, εξελίξεις υπάρχουν όμως και στο σκέλος που αφορά το σχήμα στήριξης των έργων. Για την επίσπευση των πάρκων, έχει αποφασιστεί ότι οι τιμές αποζημίωσής τους θα καθορισθούν διοικητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία του σχήματος στήριξης (όπου περιλαμβάνονται και οι τιμές αποζημίωσης) βρίσκεται σε προχωρημένη φάση. Έτσι, η προκοινοποίησή του από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές του 2025. Εκτιμάται ότι η αξιολόγησή του από τις Βρυξέλλες, και η έγκριση, θα ολοκληρωθεί σε 6 με 12 μήνες.

«Γκάζι» στα πιλοτικά

Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των πάρκων ανοικτά της Αλεξανδρούπολης έχει επιταχυνθεί από το υπόλοιπο πρώτο «κύμα» offshore που θα αξιοποιήσουν το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Για την προτεραιοποίηση των πολιτικών έργων, αξιοποιήθηκε η φόρμουλα των «go-to-areas» («Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ») που αποφασίσθηκε από την Κομισιόν, με σκοπό την επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων και, με αυτό τον τρόπο, την όσο το δυνατόν πιο ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης περιοχής ως «go-to-area» για πιλοτικά offshore σημαίνει αδειοδοτική επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Πάντως, με δεδομένο ότι θα διενεργηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον ακριβή καθορισμό της περιοχής ανάπτυξης των έργων, διασφαλίζεται πως οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Προχωρά το επόμενο «κύμα» offshore

Τα πιλοτικά πάρκα θα πλαισιωθούν από offshore αιολικά του Εθνικού Προγράμματος, ώστε σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, περί το τέλος της 10ετίας να βρίσκονται σε ανάπτυξη μονάδες συνολικής ισχύος 1.900 MW. Τη δρομολόγηση της δεύτερης ομάδας έργων θα «ξεκλειδώσει» η έγκριση της ΣΜΠΕ όλων των επιλέξιμων περιοχών (που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη γίνει), καθώς και το «πράσινο φως» με ΚΥΑ του Εθνικού Προγράμματος.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για την πρώτη φάση ανάπτυξης προβλέπονται 6 υποψήφιες περιοχές, με τα έργα σε αυτή την περίπτωση να παραχωρούνται σε επενδυτές μέσω διαγωνισμών. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι επόμενες φάσης προεργασίας, ώστε ο πρώτος διαγωνισμός να γίνει το 2027 – που θα αφορά το «Κρήτη 1» (στη Σητεία ανοικτά της Ζάκρου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Metlen: Ξεκινά η πιλοτική μονάδα ανάκτησης χαλκού – ψευδαργύρου στη Σίνδο

ΥΠΕΝ: Στόχος για αντίμετρα στις υψηλές τιμές ενέργειας πριν από το καλοκαίρι – Εν αναμονή των προτάσεων Κομισιόν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider