Ακίνητα: Οι χαμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Οι χαμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης

Στην κατρακύλα που έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία οχτώ χρόνια δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι απώλειες όμως δεν ήταν παντού οι ίδιες, καθώς το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκαν οι ακριβές μονοκατοικίες στα «πλούσια» προάστια της Αθήνας.

Μεζονέτες και βίλες σε Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη αλλά και στην Παλλήνη και την Παιανία έχουν δει τις τιμές τους να υποχωρούν έως και κατά 60% με 70% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών. Σπίτια στην Γλυφάδα, την Βάρη και τη Βούλα πωλούνται επίσης σε χαμηλές τιμές που καμία σχέση δεν έχουν με τα χρήματα που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες τους στο παρελθόν. Γενικά όπου υπάρχουν κτήρια, κυρίως μονοκατοικίες, μεγάλης επιφάνειας η πτώση των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερη από το 45% που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίον η πτώση των τιμών είναι πιο μεγάλη σε αυτές τις περιοχές είναι το διπλό «χτύπημα» που δέχθηκαν. Αφενός υπήρξε η μείωση των αξιών των ακινήτων που ήταν καθολική σε όλη την Ελλάδα και αφετέρου εμφανίστηκε ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος που έφεραν σημαντική φορολογική επιβάρυνση κυρίως σε σπίτια μεγάλης επιφάνειας σε ακριβές περιοχές.

Λόγω της φορολογίας, σημειώνει μεσίτης που δραστηριοποιείται στα Βόρεια Προάστια, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για κάποιον να αγοράσει ένα μεγάλο σπίτι με κήπο. Ο υποψήφιος αγοραστής γνωρίζει ότι θα πρέπει να πληρώνει φόρο κάθε χρόνο για διατηρήσει το σπίτι και έτσι αναπροσαρμόζει προς τα κάτω το τίμημα που είναι διατεθειμένος να προσφέρει.

Ένας επιπλέον λόγος για τη ραγδαία πτώση των τιμών στα ακριβά προάστια είναι η επίσης ραγδαία αύξηση που σημειώθηκε τα χρόνια πριν την κρίση. Τότε με οδηγό τον εύκολο δανεισμό οι τιμές στις ακριβές περιοχές της Αττικής πήραν πάρα πολύ γρήγορα τα πάνω τους με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για φούσκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, το 1997 ένα οικόπεδο στο παλαιό Ψυχικό κόστιζε 550.000 ευρώ. Το 2000 οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα 3 εκατ. ευρώ το στρέμμα, και το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, είχαν φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ το στρέμμα. Σήμερα, έχουν υποχωρήσει κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η πτώση των τιμών σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και τα πιο φτωχά προάστια ήταν πιο ήπια φθάνοντας βέβαια και σε αυτή την περίπτωση το 40% με 45%. Εξάλλου, εκεί εμφανίζονται και τα διαμερίσματα των 10.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ημιυπόγεια σε παλαιές πολυκατοικίες και σε περιοχές όπως ο Κολωνός, η Κυψέλη και η Πλατεία Βικτωρίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.100 τέτοια διαμερίσματα πωλούνται αυτή την περίοδο στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider