Παράνομος τζόγος: «Ψαρεύουν» παίκτες μέσω διαφήμισης στα ελληνικά – H HGA στήνει … μηχανισμό κατά της παρανομίας 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παράνομος τζόγος: «Ψαρεύουν» παίκτες μέσω διαφήμισης στα ελληνικά – H HGA στήνει … μηχανισμό κατά της παρανομίας 
Ο HGA από τις 14 Οκτωβρίου έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμό παρακολούθησης και ειδοποίησης των αρχών για παράνομα τυχερά παίγνια και τους παρόχους τους στο διαδίκτυο.

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρχές κρούει ο Σύνδεσμος Παρόχων και Προμηθευτών Διαδικτυακών Τυχερών Παιγνίων (Hellenic Gaming Association, HGA) όσον αφορά τα παράνομα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο που ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια», προσεγγίζοντας Έλληνες καταναλωτές μέσω διαφήμισης.

Ο HGA, μάλιστα, από τις 14 Οκτωβρίου έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμό παρακολούθησης και ειδοποίησης των αρχών για παράνομα τυχερά παίγνια και τους παρόχους τους στο διαδίκτυο.

Σε επιστολή του με αποδέκτες υπουργούς, Γεν. Γραμματείς, Εισαγγελείς, Πρόεδρους και Διοικητές των Ανεξαρτήτων Αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Σύνδεσμός τονίζει ότι «έχοντας έννομο συμφέρον ως προς τη προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας, θα αποστέλλει από την 14η Οκτωβρίου 2024, στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς, ειδοποιήσεις επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (Notice to Action) βάσει των ελέγχων που θα διεξάγουμε σύμφωνα με τις πληροφορίες/καταγγελίες που έρχονται σε γνώση μας, οι οποίες παράλληλα θα κοινοποιούνται και στις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Σκοπός είναι η ανάδειξη του μεγέθους της παραβατικότητας και η υποβοήθηση του έργου σας με την παροχή εμπεριστατωμένων τεκμηρίων ώστε να βεβαιώνεται απολύτως η παράνομη δραστηριότητα προκειμένου η λήψη μέτρων και η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων να πραγματοποιείται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

Επίσης αποκαλύπτουν ότι ήδη έχουν κινηθεί νομικά κατά περιπτώσεων που απασχολούν συνεχώς την ελληνική αγορά και έτσι θα συνεχίσουν όσο εντοπίζουμε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο Σύνδεσμος στην επιστολή του αναφέρεται στο μέγεθος της αγοράς διαδικτυακών παιγνίων κάνοντας αναφορά στα μεγέθη του 2023 σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών (TGR) ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ
  • Η επιστροφή κερδών στους παίκτες (Payout) ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ
  • Το σύνολο ακαθάριστων εσόδων (GGR) ανέρχεται στα 867 εκατ. ευρώ
  • Τα έσοδα του Ελληνικού δημοσίου ανέρχονται στα 525 εκατ. ευρώ.

«Τα παραπάνω ποσά αποτελούν περίπου το 60% της συνολικής αγοράς τυχερών παιγνίων και αφορούν μόνο τη δραστηριότητα των αδειοδοτημένων Παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου» επισημαίνουν κάνοντας ταυτόχρονα και έναν τριετή απολογισμό όπου φαίνεται η ανοδική πορεία της αγοράς.

Παράλληλα γίνεται αναφορά και στο προϋπολογιζόμενο ποσό που δαπανήθηκε για την υλοποίηση των σχεδίων εμπορικής επικοινωνίας, που για το 2023 ανέρχεται στο ποσό των 121 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την υλοποίηση των σχεδίων εμπορικής επικοινωνίας την τελευταία τριετία ανήλθε στο ποσό των 405 εκατ. ευρώ.

«Οι νόμιμοι Πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου είναι αυτή τη στιγμή 19 και για να λάβουν τη σχετική άδεια καταβάλλουν σταδιακά συνολικά το ποσό των 80 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Κράτος, για άδεια 7ετούς διάρκειας» τονίζει στην επιστολή ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην υπερφορολόγηση: «Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελληνική αγορά παιχνιδιών μέσω διαδικτύου έχει καταστεί η πλέον υπερφορολογημένη (σε σύγκριση με αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού) με φόρο στα ακαθάριστα κέρδη (35%) αλλά και υπερφορολόγηση στα κέρδη των παικτών, η συνολική φορολόγηση αγγίζει πλέον το 60% των ακαθαρίστων κερδών των εταιρειών».

Επισημαίνει ότι οι αδειοδοτημένοι Πάροχοι λειτουργούν εταιρείες στις οποίες εργάζονται πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι για τους οποίους καταβάλλονται όλες τις νόμιμες εργοδοτικές εισφορές στο Ελληνικό δημόσιο ενώ οι ίδιες οι εταιρείες καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους εταιρικούς φόρους.

Εντοπίζει ωστόσο ότι παρά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια νομικής ρύθμισης της εν λόγω αγοράς, η παράλληλη μη αδειοδοτημένη, άρα και παράνομη, αγορά τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, συνεχώς αυξάνεται.
«Πλέον, καθημερινά διαπιστώνουμε τη δημιουργία νέων ιστοτόπων παράνομης παροχής αλλά και παράνομης προώθησης (διαφήμισης) τυχερών παιγνίων με εμφανή στόχευση στο ελληνικό κοινό, καθώς διαθέτουν παράνομο περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα και πολλοί από αυτούς διαθέτουν ονόματα χώρου με κατάληξη .gr. Επιπλέον έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαφημίσεις παράνομων τυχερών παιγνίων οι οποίες παρουσιάζουν Έλληνες, από σημεία της Ελληνικής επικράτειας, να διαφημίζουν παράνομα τυχερά παίγνια στην Ελληνική γλώσσα. Η ίδια κατάσταση εντοπίζεται ευρέως και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού περιεχομένου (π.χ. Youtube, Twich), μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Instagram κτλ) και εφαρμογών κινητών συσκευών (apps), είτε ως εφαρμογές είτε ως διαφημίσεις εντός των εφαρμογών» αποκαλύπτει ο HGA.

Στο ίδιο πλαίσιο οι παράνομοι ιστότοποι παραπλανούν τους επισκέπτες χρησιμοποιώντας τα εταιρικά-εμπορικά σύμβολα και επωνυμίες των νόμιμων Παρόχων παραπλανώντας τους επισκέπτες οι οποίοι τελικά ανακατευθύνονται σε παράνομους ιστοτόπους παροχής τυχερών παιγνίων.

«Η ώθηση των Ελλήνων παικτών στη μεταφορά της δραστηριότητας τους σε παράνομους παρόχους είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τους ίδιους. Οι παράνομοι ιστότοποι δεν εποπτεύονται από την ΕΕΕΠ και δεν παρέχουν κανένα μηχανισμό ασφαλούς παιχνιδιού. Οι παράνομοι διεθνείς ιστότοποι που απαριθμούνται σε αρκετές χιλιάδες έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α) Δεν εφαρμόζουν όριο ηλικίας συμμετεχόντων τα 21 έτη.
β) Δεν παρέχουν μηχανισμούς Aσφαλούς Παιχνιδιού (Responsible Gambling).
γ) Δεν εφαρμόζουν πολιτικές, διαδικασίες και μέτρα δέουσας επιμέλειας για σκοπούς Anti - Money Laundering (AML).
δ) Δεν εγγυώνται την πληρωμή των κερδών των παικτών και δεν έχουν καταθέσει εγγυητικές καλής λειτουργίας ενός εκατομμυρίου ευρώ όπως οι νόμιμοι πάροχοι.
ε) Κάνουν ιδιαίτερα επιθετική εμπορική επικοινωνία χωρίς έλεγχο των εμπορικών τους σχεδίων από την ΕΕΕΠ.
στ) Δεν παρέχουν προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και διαρροές προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.
ζ) Δεν αποδίδουν φόρους στο Ελληνικό Κράτος» επισημαίνει ο Σύνδεσμος κάνοντας λόγο για διαφυγή εσόδων για το Δημόσιο αλλά και τους νόμιμους παρόχους.

Τα μέλη του Συλλόγου ζητούν την ουσιαστική αναβάθμιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τα παίγνια, με την οποία θα διασφαλίζεται αφενός ο κεντρικός ρόλος της ΕΕΕΠ στην προσπάθεια καταπολέμησης το φαινομένου και αφετέρου, η συνδρομή και ο συντονισμός όλων των υπολοίπων αρμόδιων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, ήτοι των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών, των φορολογικών αρχών, των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και των φορέων που εμπλέκονται στον διαμοιρασμό του παράνομου περιεχομένου.

«Πεποίθηση του Συνδέσμου μας είναι ότι η παράνομη παροχή και η παράνομη προώθηση τυχερών παιγνίων μπορεί να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό εφόσον η Πολιτεία λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον ουσιαστικό περιορισμό των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που διενεργούνται στα παράνομα δίκτυα και της προβολής και προώθησης του παράνομου περιεχομένου των δικτύων αυτών στην Ελληνική Επικράτεια» τονίζουν τα μέλη του συνδέσμου.

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος της Hellenic Gaming Association κ. Χρήστος Παναγόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόνταρε στην νίκη του Τραμπ - Πόσα εκατομμύρια έβγαλε

Τα τυχερά παίγνια «πρωτοστατούν» στην χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider