Τράπεζες: Χρεώσεις και ακίνητα στο βαρύ «πακέτο» παρεμβάσεων της κυβέρνησης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Χρεώσεις και ακίνητα στο βαρύ «πακέτο» παρεμβάσεων της κυβέρνησης
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τους CEOs των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Τα εμβάσματα και τα «αγκάθια» για τις ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Εστιασμένο στις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες σε καθημερινές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των εμβασμάτων, θα είναι το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τις τράπεζες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, μείζον θέμα αποτελεί το πώς θα πέσουν στην αγορά ακίνητα από το στοκ των 21.000 ακινήτων που έχουν καταλήξει στις τράπεζες από πλειστηριασμούς.

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τους CEOs των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (με τον καθένα ξεχωριστά και όχι απαραιτήτως δια ζώσης ) την περασμένη Παρασκευή και χθες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών έχουν αναλάβει να μελετήσουν πώς μπορούν να προωθηθούν θέματα συγκλίνοντος ενδιαφέροντος, όπως αυτό της ταχύτερης διάθεσης των ακινήτων που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλει να διοχετευθούν ταχύτερα στην αγορά τα ακίνητα των τραπεζών για να αυξηθεί η προσφορά και να πιεστούν πτωτικά οι τιμές, ενώ την ταχύτερη διάθεση των ακινήτων τους επιθυμούν και οι τράπεζες, αφού επιβαρύνονται με το κόστος διακράτησής τους και επιπλέον έχουν δέσμευση έναντι του SSM να απαλλάσσονται το συντομότερο δυνατόν από τα ακίνητα που σωρεύουν από πλειστηριασμούς.

Σε επίπεδο παρεμβάσεων για την μείωση ή και κατάργηση προμηθειών, η κυβέρνηση εστιάζει σε προμήθειες σε δημοφιλείς συναλλαγές, όπως π.χ. πληρωμές λογαριασμών, κόστος τήρησης λογαριασμών, συνδρομή πιστωτικής κάρτας, επανέκδοσή της σε περίπτωση απώλειας/κλοπής κ.λπ., ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι χρεώσεις στα εμβάσματα.

Στα εμβάσματα σήμερα, η εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 1.000 ευρώ εντός SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ / Single European Payments Area), όταν γίνεται στο τραπεζικό κατάστημα χρεώνεται από 12 έως 15 ευρώ, όταν γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking από 1 έως 1,40 ευρώ. Η αποστολή εμβάσματος (εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης) 5.000 ευρώ εντός SEPA, στο κατάστημα χρεώνεται από 12 έως 17 ευρώ, ενώ αν γίνει μέσω e-banking ή mobile banking, το κόστος πέφτει σε 1 έως 1,40 ευρώ. Η εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 15.000 ευρώ εντός SEPA, όταν γίνεται στο κατάστημα χρεώνεται από 8 έως 40 ευρώ, όταν γίνεται μέσω e-banking ή mobile banking από 1,40 έως 5 ευρώ. Η λήψη εμβάσματος (εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης) 1.000 ευρώ εντός SEPA χρεώνεται από 3 έως 4 ευρώ. Ίδια τιμολόγηση ισχύει και για εισερχόμενα εμβάσματα 5.000 ευρώ. Οι χρεώσεις διαμορφώνονται από 5 έως 7 ευρώ για εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 15.000 ευρώ εντός SEPA.

Το κόστος των εμβασμάτων μπορεί να φτάνει και τα 25 ευρώ μέσω e-banking ή mobile banking ή να ανέρχεται στο μέγιστο των 350 ευρώ στο τραπεζικό κατάστημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και εκατομμυρίων ευρώ στην δεύτερη. Δηλαδή δεν αφορούν μικρά «πορτοφόλια» και επομένως μία ενδεχόμενη οριζόντια νομοθετική ρύθμιση στις χρεώσεις στα εμβάσματα θα ευνοήσει τους πλούσιους.

Αναφορικά με το ζήτημα των ακινήτων, οι σκέψεις για αύξηση του συντελεστή του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία οι τράπεζες δεν αξιοποιούν και δεν ρίχνουν στην αγορά, δύσκολα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πρακτικά και συνταγματικά.

Στην περίπτωση της ταχύτερης διάθεσης των ακινήτων των τραπεζών (αλλά και των servicers που σε λίγο καιρό θα διαθέτουν μεγαλύτερο στοκ ακινήτων από τις τράπεζες), θα πρέπει να αναζητηθούν και να επιλυθούν οι λόγοι που καθυστερούν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, καθώς από τη στιγμή που ένα ακίνητο καταλήγει στην τράπεζα από πλειστηριασμό, περνούν έως και τρία χρόνια για να μπορέσει να μεταβιβαστεί. Οι διαδικασίες είναι πολύ αργές σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια, οι οφειλέτες προβαίνουν σε ανακοπές κατά των πλειστηριασμών προκαλώντας εκκρεμοδικίες που είτε καθυστερούν επί μακρόν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων είτε αποτρέπουν τρίτους να διεκδικήσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς (σημειωτέον ότι οι ανακοπές που φτάνουν να εκδικάζονται μετά από χρόνια, ποτέ δεν κερδίζονται από τους οφειλέτες), ενώ οι αυθαιρεσίες από τις οποίες πάσχουν τα ακίνητα απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες τακτοποίησης (αν μπορούν να τακτοποιηθούν) που δεν επιτρέπουν ταχύτητα στις μεταβιβάσεις. Σημειώνεται ότι τράπεζες και servicers έχουν ζητήσει να μπορούν τα ακίνητα να μεταβιβαστούν χωρίς τακτοποίηση και αυτή να γίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο από τον αγοραστή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Σπ. Λάτσης: 4 νέοι Πύργοι με διαμερίσματα προς πώληση/ενοικίαση στο Ελληνικό – Ποιες είναι οι τιμές

Αλλαγή φρουράς – Αναμονή για τις τράπεζες – Θέμα χρόνου το deal

Τράπεζες: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τις παρεμβάσεις για χρεώσεις, επιτόκια, δάνεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider