Έμποροι από τα Βαλκάνια εξαπατούν Έλληνες εξαγωγείς

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έμποροι από τα Βαλκάνια εξαπατούν Έλληνες εξαγωγείς

Αυξάνονται τα περιστατικά εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων από εταιρείες στα Βαλκάνια οι οποίες τους προσεγγίζουν με σκοπό να συνάψουν συνεργασία και τους πείθουν να αποστείλουν εμπορεύματα κάνοντας χρήση παραποιημένων τραπεζικών εγγράφων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στον κλάδο των εξαγωγικών επιχειρήσεων νωπών φρούτων, με πολλές ελληνικές εταιρείες να έχουν πέσει θύματα απάτης. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία αποτελούν τις βασικότερες «εστίες» τέτοιων περιστατικών με αποτέλεσμα οι εμπορικοί ακόλουθοι στις τοπικές πρεσβείες να στέλνουν προειδοποίησεις προς τους ελληνικούς φορείς προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι περιπτώσεις εξαπάτησης/παραπλάνησης ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων νωπών φρούτων στην Ουγγαρία οι οποίες κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλο όγκο εμπορευμάτων από Έλληνες εξαγωγείς χωρίς να τους πληρώσουν. Όπως αναφέρει η πρεσβεία «πέραν των νομίμων ουγγρικών εισαγωγικών εταιρειών νωπών φρούτων, εμφανίζονται, ιδίως την τρέχουσα περίοδο που οι εξαγωγές νωπών εσπεριδοειδών από Ελλάδα προς Ουγγαρία είναι σε άνοδο, ορισμένες αμφιβόλου προέλευσης «εταιρείες».

Οι «εταιρείες» αυτές δηλώνουν ότι δραστηριοποιούνται στο εισαγωγικό εμπόριο νωπών φρούτων, έρχονται σε επικοινωνία με διάφορες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στις οποίες δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μια νέα συνεργασία ώστε να προωθήσουν τα ελληνικά νωπά φρούτα στην ουγγρική αγορά. Στη συνέχεια αποστέλλουνν αίτημα για αποστολή φορτίου, καταβάλλοντας είτε μια μικρή χρηματική προκαταβολοή είτε αποστέλλοντας παραποιημένα τραπεζικά έγγραφα, προκειμένου να πεισθούν οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην εμπορική συναλλαγή.

Ωστόσο, τα παραστατικά που στέλνονται στις ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν επωνυμίες ανύπαρκτων εταιρειών με παραπλανητικά ονόματα υπευθύνων και διευθύνσεων (π.χ πάρκα, πλατείες, ανύπαρκτες οδοί και αριθμοί).

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών, INCFRUIT-HELLAS μιλώντας στο insider.gr ανέφερε ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ουγγαρία αλλά και άλλα βαλκανικά κράτη. Είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που έχουν πέσει θύματα πραπλάνησης αλλά δεν έχουν γίνει όλες οι περιπτώσεις γνωστές».

«Συνήθως σε τέτοιες παγίδες πέφτουν επιχειρήσεις που λειτουργούν μεμονωμένα ή δεν έχουν οργανωμένες εξαγωγές. Λαμβάνουμε ενημερώσεις από τα εμπορικά τμήματα των πρεσβειών και ενημερώνουμε τα μέλη μας. Συνήθως οι "εταιρείες" τους ζητούν να στείλουν μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, τους λένε ότι έχουν βάλει τα λεφτά στέλνοντας ένα παραποιημένο έγγραφο και ότι θα φανούν τη Δευτέρα ενώ απαιτούν η αποστολη να γίνει νωρίετα. Έτσι στο τέλος το εμπόρευμα φθάνει εκεί αλλά τα χρήματα δεν έχουν μπει σε κανέναν λογαριασμό ελληνικής επιχείρησης».

Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονάκης, επεσήμανε τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους οι Έλληνες εξαγωγείς. Όπως σημειώνει «απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος, ειδικά όταν πρόκειται για νέες συνεργασίες. Πρέπει να ελέγχονται τα έγγραφα και είτε να ζητούν προπληρωμή είτε ο ξένος αγοραστής να εκδίδει ενέγγυα πίστωση (εγγυητική επιστολή) μέσω τραπέζης. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος.

Ακόμη και από τα στοιχεία επικοινωνίας μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αν πρόκειται για υπαρκτή εταιρεία. Συνήθως οι "εταιρείες" αυτές ως στοιχεία επικοινωνίας διευθύνσεις e-mails κοινής χρήσης (π.χ yahoo.gmail, hotmail) και αριθμούς κινητών ουγγρικών τηλεφώνων ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider