Προβάδισμα στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό χάρτη θα αποκτήσει η Δυτική Μακεδονία και η Ελλάδα, στην περίπτωση που ευοδωθεί το σχέδιο που «ωριμάζει» η ΔΕΗ, για την εγκατάσταση mega Data Centers στο πρώην λιγνιτικό της κέντρο. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε στο χθεσινό conference call ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστες περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάλογες επενδύσεις στην Ευρώπη, η οποία έτσι κι αλλιώς υπολείπεται στον συγκεκριμένο κλάδο έναντι των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της ΔΕΗ αναφέρεται στη δημιουργία ενός Data Center 300 MW σε πρώτη φάση στη Δυτική Μακεδονία, με προοπτική αναβάθμισής του στην πορεία έως και τα 1.000 MW. Απαντώντας σε ερώτηση επενδυτή για το ύψος της προβλεπόμενης επένδυσης, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι ένα ενδεικτικό ύψος για τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι τα 8 εκατ. ευρώ ανά MW, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος ηλεκτροδότησης, των CPUs-GPUs, καθώς και της χρήσης της γης. Νούμερα που, ακόμη και για την πρώτη φάση, «μεταφράζονται» στην κινητοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη προοπτική θα ενισχύσει κατακόρυφα το προφίλ της ΔΕΗ σε κορυφαίο Powertech εταιρεία στην ΝΑ Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, τα δύο σημαντικά οφέλη για την επιχείρηση θα προέλθουν από τη διασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής των ενεργειακών έργων που αναπτύσσει στην περιοχή (και επομένως ο περιορισμός του αντίστοιχου ρίσκου), καθώς και από την αξιοποίηση των εκτάσεων που διαθέτει.
Θέμα χρόνου το deal
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ξεκαθάρισε πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου δεν έχει «κλειδώσει», καθώς για αυτό προϋπόθεση είναι να επέλθει συμφωνία με κάποιον hyperscaler ή παγκόσμιο developer Κέντρων Δεδομένων. Σημείωσε πως ήδη γίνονται ανάλογες συζητήσεις, οι οποίες θα χρειαστούν περίπου ένα έτος για να ωριμάσουν.
Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός αυτό και στο ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ανάλογες υποδομές είναι αυτή τη στιγμή επικεντρωμένο στις ΗΠΑ. Σημείωσε ωστόσο ότι αρκετά σύντομα θα ακολουθήσει και η Ευρώπη, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης που καταγράφεται διεθνώς, με τη Δυτική Μακεδονία να πληροί όλες τις προϋποθέσεις να είναι από τις πρώτες που θα «κόψει το νήμα» στη Γηραιά Ήπειρο. «Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει, είναι θέμα χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως το σχέδιο «ωριμάζει» από τη ΔΕΗ εδώ και έναν περίπου χρόνο, καθώς διαπιστώθηκε πως η μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας εκ νέου σε ενεργειακό κέντρο (αυτή τη φορά για «πράσινη» και ευέλικτη ισχύ) μπορεί να «κουμπώσει» με την υλοποίηση επενδύσεων στα Data Centers μεγάλης κλίμακας. Όπως ανέφερε, το στοιχείο κλειδί είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η απόκριση των δικτύων (latency) παύει να αποτελεί κομβικό παράγοντα για τη χωροθέτηση των Κέντρων Δεδομένων.
«Κλειδωμένες» οι ενεργειακές επενδύσεις
Αυτό σημαίνει πως ανάλογες υποδομές μπορούν πλέον να κατασκευαστούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά Κέντρα Δεδομένων. Επομένως, η δημιουργία ενός ενεργειακού οικοσυστήματος στη Δυτική Μακεδονία από τη ΔΕΗ, τα οποίο σχεδιάζεται να αγγίξει τα 2.500 MW, μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις στην τελευταία λέξη του ΙΤ.
Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως, σε αντίθεση με τις προϋποθέσεις που τίθενται για το πλάνο στα Data Centers, οι ενεργειακές επενδύσεις είναι δρομολογημένες, καθώς είναι ενταγμένες στο Στρατηγικό Σχέδιο της επιχείρησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.200 MW, μπαταρίες 300 MW, δύο αντλησιοταμιευτικές μονάδες 560 MW, καθώς και η νέα μονάδα αερίου 350 MW, τεχνολογίας ανοικτού κύκλου, στην οποία θα μετατραπεί από το τέλος του 2026 ο λιγνιτικός σταθμός «Πτολεμαΐδα 5».
Πρόκειται για τον τελευταίο λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ, κάτι που σημαίνει πως η μετατροπή του θα σηματοδοτήσει την απεξάρτηση της επιχείρησης (και του εγχώριου συστήματος) από το ορυκτό καύσιμο. Η επένδυση θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ, με προοπτική στην πορεία να αναβαθμιστεί περαιτέρω, σε τεχνολογία CCGT και με αυξημένη ισχύ.
Η είσοδος στη λιανική τηλεπικοινωνιών
Ο κ. Στάσσης σημείωσε πως το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει τη δημιουργία και άλλων νέων μονάδων αερίου, πιθανότατα και στη Ρουμανία. Σε ερώτηση σχετικά με το FiberGrid, αναφέρθηκε στα σχέδια για είσοδο στη λιανική τηλεπικοινωνιών, για την οποία αναμένονται σημαντικές ειδήσεις στο δεύτερο μισό του 2025.
Σημείωσε πως οι επενδύσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμες από τη στιγμή που πετύχει 300.000 συνδέσεις. Ένα νούμερο καθ΄ όλα εφικτό, με δεδομένο το πελατολόγιο των 5,5 εκατ. καταναλωτών που διαθέτει στον ηλεκτρισμό. Παράλληλα, υπογράμμισε πως βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις για το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη 4ετία, προσθέτοντας ότι η έκβασή τους δεν θα επηρεάσει το guidance για τα EBITDA του 2025, το οποίο η διοίκηση της επιχείρησης επιβεβαίωσε πως θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ.