«Stress test» στις τράπεζες από την επικεφαλής του SSM

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Stress test» στις τράπεζες από την επικεφαλής του SSM

Με ορίζοντα τα πανευρωπαϊκά stress tests του 2018 σχεδιάζουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τις επόμενες κινήσεις τους.

Στη βάση αυτή οι συναντήσεις που θα έχουν σήμερα και αύριο οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές.

Τα πανευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2018, ενώ τα αποτελέσματα της άσκησης αναμένεται να δημοσιευτούν στα μέσα του 2018. Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή βρίσκεται ήδη στη διαδικασία προετοιμασίας της μεθοδολογίας, με στόχο τον διάλογο με τις τράπεζες το επόμενο τρίμηνο.

Ενόψει αυτής της δοκιμασίας και με δεδομένο ότι οι νέοι κανονισμοί στήριξης των κεφαλαιακά αδύναμων τραπεζών προβλέπουν την υποχρεωτική συμμετοχή πιστωτών και καταθετών στα σχήματα διάσωσης, η αποτελεσματική διαχείριση των επισφαλειών είναι κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο σύστημα.

Ο στόχος περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40 δισ. ευρώ έως το 2019 είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς προϋποθέτει την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να «πρασινίσουν» δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών για την τριετία προβλέπει διαγραφές δανείων της τάξης των 15 δισ. ευρώ, πωλήσεις χαρτοφυλακίων έναντι 6-7 δισ. ευρώ, πλειστηριασμούς με στόχο την είσπραξη 5-6 δισ. ευρώ και ρυθμίσεις περίπου 15 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι για τη διασφάλιση της σταθερότητας του κλάδου είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017, οι οποίοι είναι πιο βατοί διότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα γίνει με διαγραφές «κόκκινων» οφειλών ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα θα αξιολογηθούν στα stress tests του 2018 με βάση τις επιδόσεις τους , αλλά και τις επιδόσεις της οικονομίας το 2017 οποιαδήποτε δυσμενής απόκλιση θα κοστίσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς θα επηρεάσει τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με φόντο τα τραπεζικά stress tests του 2018 έχει καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και έχει προειδοποιήσει τόσο για την αρνητική πορεία των καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας, όσο και για τους κινδύνους σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider