Φραγκιαδάκης: Πιο ασφαλής και πιο ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα η Εθνική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φραγκιαδάκης: Πιο ασφαλής και πιο ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα η Εθνική

«Η Εθνική Τράπεζα υπήρξε και παραμένει η πιο ασφαλής και ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Όπως τόνισε, στόχος της ΕΤΕ είναι να λειτουργήσει ως παράδειγμα της οικονομικής ανάπτυξης και να δώσει έμφαση στις εγχώριες δραστηριότητές της, αποεπενδύοντας από το εξωτερικό, ενώ η αύξηση της κερδοφορία της θα επέλθει, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από την αύξηση των εξόδων μέσων της πιστωτικής επέκτασης, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη σχολαστική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο ίδιος πάντως άφησε και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνοντας ότι «αν η χώρα δεν πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος, όλος ο στόχος της ανάπτυξης θα πεσει στο κενό».

Ο κ. Φραγκιαδάκης χαρακτήρισε το 2016 μια επιτυχημένη χρονιά για την Εθνική Τράπεζα. «Κοιτάμε μπροστά, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα κύρια κεφάλαια της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 750 μονάδες βάσης μέσω αποεπενδύσεων. Οι αποεπενδύσεις αυτές, όπως είπε, θα συνεχιστούν και εφέτος. Σημείωσε δε ότι η ΕΤΕ θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που μοιράζονται το ίδιο όραμα με την τράπεζα και θα προωθήσει όλο και περισσότερο τα ψηφιακά κανάλια για τις συναλλαγές και την εξυπηρέτηση των πελατών της.

«Εθνική Τράπεζα ήταν και θα είναι οι άνθρωποί μας», σημείωσε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αποχώρηση περισσότερων των 1.100 εργαζομένων.

Για τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε πως η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημαίνει πως πολλά πρέπει να αλλάξουν στο κομμάτι της διαχείρισής τους.

Για το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε ότι προηγήθηκε μια σχολαστική και διαφανής διαδικασία, η οποία οδήγησε σε μια συμφωνία που είναι επωφελής για όλους, κυρίως για τους μετόχους της εταιρείας, αφού, όπως τόνισε, η αξία της ασφαλιστικής αποτυπώθηκε στο ύψος της συναλλαγής. Είπε μάλιστα ότι οι επενδυτές έχουν σχέδια για την ανάπτυξή της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης Θωμόπουλος σημείωσε πως το 2016 ήταν ένα έτος μείωσης της αβεβαιότητας, υποστηρίζοντας ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα έδωσε ώθηση στην αξιοπιστία της χώρας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, εκτίμησε, οι τραπεζικές καταθέσεις τείνουν να σταθεροποιηθούν σε ετήσια βάση και χαιρέτισε το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι εάν αυτή η δυνατότητα διαχείρισης είχε δοθεί νωρίτερα, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην αναδιάρθρωση των NPLs.

Για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε πως θα συμβάλλει στη διατήρηση για την ΕΤΕ ενός «μαξιλαριού» πάνω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, με αποτέλεσμα το 2017 να ξεκινά από πιο σταθερή αφετηρία, τόσο για την ΕΤΕ όσο και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την οικονομία.

Τέλος, σημείωσε ότι η ολόκληρωση της αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσουν ορόσημο για την επιτάχυνση της δημοσιονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider