Eurobank: Placement για τη συμμετοχή της στη Grivalia

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Placement για τη συμμετοχή της στη Grivalia

Τη διάθεση ποσοστού 20% της Grivalia, με ελάχιστη τιμή τα 8,80 ευρώ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Eurobank. Η διάθεση του ποσοστού θα γίνει μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Eurobank στο insider.gr, η πώληση του ποσοστού στη Grivalia εντάσσεται στο σχέδιο της τράπεζας που αφορά στην απεμπλοκή από μη τραπεζικές δραστηριότητες και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGcomp).

Το μόνο που απομένει πλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη θυγατρική στη Ρουμανία.

Μετά το placement, η Fairfax – που είναι ήδη μέτοχος της Eurobank – αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Grivalia, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως Fairfax «ποντάρει» Ελλάδα, στηρίζοντας την ελληνική κτηματαγορά και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η Eurobank ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει έως 20.252.001 κοινές μετοχές της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, ήτοι το σύνολο της συμμετοχής της στη Grivalia Properties, που αντιστοιχεί σε περίπου 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας, σε ελάχιστη τιμή 8,80 ευρώ ανά μετοχή, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές δια ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Η HSBC Bank plc, η AXIA Ventures Group Ltd και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ ενεργούν για λογαριασμό της Eurobank ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Ιδιωτικής Τοποθέτησης.

Η Fairfax Financial Holdings Ltd (μέσω συνδεδεμένων εταιρειών) και διάφορα funds των οποίων διαχειριστής επενδύσεων είναι η Pacific Investment Management Company LLC, έχουν εκφράσει εγγράφως την πρόθεσή τους για την απόκτηση 10.000.000 και 5.065.000 μετοχών, αντίστοιχα, που θα προσφερθούν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε τιμή 8,80 ευρώ ανά μετοχή.

Εφόσον ολοκληρωθεί η Ιδιωτική Τοποθέτηση, η Fairfax θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος, ελέγχοντας το 41,5% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου και θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Grivalia Properties.

Επιπλέον, εφόσον αποκτήσει τις προαναφερόμενες 10.000.000 μετοχές, τα ελεγχόμενα από τη Fairfax δικαιώματα ψήφου θα αυξηθούν σε περίπου 51,4%.

Σε αυτήν την περίπτωση και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται η Fairfax να υποχρεωθεί στην υποβολή δημόσιας πρότασης για τις εναπομείνασες μετοχές της Grivalia Properties.

Η Ιδιωτική Τοποθέτηση έχει σχεδιαστεί ώστε η Eurobank να εκπληρώσει την υποχρέωσή της, βάσει του συμφωνηθέντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.

Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Eurobank, βελτιώνοντας περαιτέρω το δείκτη CET 1. Η έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης και ενδέχεται να ολοκληρωθεί χωρίς έγκαιρη ειδοποίηση κατά την απόλυτη κρίση των Διαχειριστών. Τα αποτελέσματα της Ιδιωτικής Τοποθέτησης θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της ταχείας διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Η Eurobank διατηρεί το δικαίωμα, κατά την κρίση της, να διαθέσει λιγότερες μετοχές ή και καμία μετοχή.

Η Eurobank έχει συμφωνήσει περίοδο διακράτησης 60 ημερών σε σχέση με εναπομείνασες μετοχές στη Grivalia Properties που τυχόν θα διατηρεί μετά την Ιδιωτική Τοποθέτηση.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Grivalia έκλεισε σήμερα στα 9,04 ευρώ με πτώση 1,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider