Τράπεζες: Τι σημαίνει η ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Τι σημαίνει η ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα

Κερδισμένες θα βγουν τόσο οι τράπεζες όσο και το Δημόσιο από την ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα «Tier 2», αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές που χαρακτηρίζουν την ανταλλαγή «win-win».

Με την εν λόγω ανταλλαγή, η οποία δεν περιλαμβάνει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), όπως αναμενόταν, το Δημόσιο θα εισπράττει κουπόνι περίπου 6,5%, το οποίο ισοδυναμεί με έσοδα 65-70 εκατ. ευρώ ετησίως από όλες τις τράπεζες.

Μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν εισέπραττε τίποτα διότι η καταβολή κουπονιού (μέρισμα) στις προνομιούχες μετοχές τελεί υπό την προϋπόθεση ύπαρξης διανεμητέων ποσών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 44α του Κ.Ν. 2190/1920. Οι τράπεζες, εξαιτίας των ιδιαίτερα μεγάλων ζημιών που συσσώρευσαν κατά τις περιόδους 2010 έως και 2015 δεν διαθέτουν σήμερα επαρκή διανεμητέα κέρδη/αποθεματικά και ούτε αναμένεται να έχουν στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, οι προνομιούχες μετοχές δεν έχουν λήξη, είναι αορίστου διάρκειας, κατά συνέπεια θεωρητικά οι τράπεζες μπορεί να μην τις εξοφλήσουν ποτέ. Αντιθέτως, το Tier 2 έχει διάρκεια ορισμένη στα 10 έτη, άρα υπάρχει βεβαιότητα ότι το Δημόσιο θα εισπράξει (στο άρτιο) τα χρήματά του στο τέλος της δεκαετίας το αργότερο, έχοντας στο ενδιάμεσο εισπράξει και τόκους άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Το Tier 2 δεδομένου ότι είναι «ομόλογο» και όχι «μετοχικό κεφάλαιο» παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο Δημόσιο, σε περίπτωση εκκαθάρισης της Τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή, πρώτα ικανοποιούνται οι καταθέτες της Τράπεζας, μετά οι κάτοχοι ομολόγων (Tier 2 και άλλων ομολόγων) και έπειτα οι κάτοχοι κεφαλαίου δηλαδή οι κοινοί και προνομιούχοι μέτοχοι. Επομένως, η πιθανότητα «κουρέματος», όπως συνέβει σε μια από τις συστημικές Τράπεζες στις προνομιούχες μετοχές της, μειώνεται σημαντικά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι με την ανταλλαγή ενισχύονται τα κεφάλαια των Τραπεζών, χωρίς νέα κρατική βοήθεια και χωρίς κόστος για το Δημόσιο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των επικείμενων stress tests. Καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες σημαίνει μεγαλύτερη τραπεζική συστημική ευστάθεια για τη χώρα.

Για τις τράπεζες, είναι πολύ σημαντικό ότι οι προνομιούχες αποπληρώνονται στο άρτιο και εκδίδονται νέα ομόλογα 10ετή, κατηγορίας Tier II τα οποία μετράνε στα εποπτικά κεφάλαια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προνομιούχες δεν έχουν λήξη, όμως από 1/1/2018 έπαυε η δυνατότητα να υπάγονται στα εποπτικά κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider