Resolute: Ποια είναι η νέα εταιρεία κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Resolute: Ποια είναι η νέα εταιρεία κόκκινων δανείων

Η Resolute Asset Management είναι η πέμπτη εταιρεία κόκκινων δανείων που έλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς που θα δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να απαλλαχθούν κόκκινα δάνεια 40 δισ. ευρώ έως το 2019.


Η εταιρεία έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται σε έξι ακόμη χώρες: Κύπρος, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.

Όπως δηλώνει στο insider.gr ο κ. Αλέξης Θωμά, διευθυντής της Resolute στην Κύπρο, η εταιρεία διατηρεί ήδη συνεργασία με τις περισσότερες συστημικές ελληνικές τράπεζες στις οποίες παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής φύσης. Η εταιρεία ειδικεύεται στα δάνεια που εξασφαλίζονται με ακίνητη περιουσία, τόσο της καταναλωτικής όσο και της επιχειρηματικής πίστης. Όπως σημείωσε ο κ, Θωμά, η Resolute προσδοκά με την άδεια που έλαβε να επεκτείνει τη συνεργασία αυτή στη διαχείριση των επισφαλών δανείων.

Μάλιστα, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, οι εν λόγω εταιρείες εκτός από διαχείριση «κόκκινων» δανείων έχουν και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να τους αναθέτουν την εκμίσθωση, τη συντήρηση και την επίβλεψη των κόκκινων ακινήτων, υπό την προϋπόθεση τα ακίνητα αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών.

Η ρύθμιση αυτή ευνοεί τη Resolute που ειδικεύεται στον τομέα των δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα.

Ψηλά ο πήχης για τα «κόκκινα δάνεια»

Σήμερα και για την επόμενη διετία, οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πιέσεις από τον φιλόδοξο στόχο που έχουν θέσει από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και τους πιστωτές για συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 40 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να εκχωρήσουν ένα μεγάλο μέρος του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου τους σε εξωτερικές εταιρείες που ειδικεύονται στην είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έχουν δύο επιλογές: είτε να εκχωρήσουν με εξωτερική ανάθεση (outsourcing) τις απαιτήσεις στις εταιρείες αυτές, είτε να συνεργαστούν μαζί τους υπό μία κοινή ομπρέλα. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πηγές της αγοράς, είναι πιθανό να επιτραπεί στο μέλλον ακόμη και η πώληση των απαιτήσεων, ειδικά όσο πιέζονται οι τράπεζες από τον στόχο της μείωσης των επισφαλειών κατά 15% ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider