Κοντά στο 100% των στόχων αναδιάρθρωσης οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά στο 100% των στόχων αναδιάρθρωσης οι τράπεζες

Κοντά στην πλήρη υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που κατάρτισαν το 2015 βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πιστές στους στόχους που έθεσαν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησής τους, έχουν ρευστοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου τους στο εξωτερικό και τις μη τραπεζικές τους δραστηριότητες και επικεντρώνονται πλέον στις βασικές τους λειτουργίες.

Το δεύτερο –και πιο απαιτητικό- μέτωπο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η μείωση των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 40% έως το 2019, ξεκινώντας από φέτος και κλιμακώνοντας σταδιακά τα ποσοστά συρρίκνωσης των κόκκινων απαιτήσεων.

Τα σχέδια αναδιοργάνωσης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και όποιες εκκρεμότητες παραμένουν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Από τις τρεις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 –πλην της Eurobank– δεσμεύτηκαν να ρευστοποιήσουν το δίκτυο και τις υπόλοιπες επενδύσεις τους στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου να λάβουν κρατική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η συμφωνία αυτή τις ανάγκασε να «παραδώσουν» υγιείς δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι οποίες μάλιστα τους είχαν αποφέρει «χρυσά» κέρδη την προηγούμενη δεκαετία.

Eurobank: Τελευταία «εκκρεμότητα» η Ρουμανία

Εξαίρεση αποτελεί η Eurobank, η οποία δεν έλαβε κρατική βοήθεια το 2015 και έτσι δεν υποχρεούται να αποχωρήσει πλήρως από το εξωτερικό, αν και δεσμεύτηκε να μειώσει την παρουσία της.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Insider.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Ιωάννου, «πέραν της υποχρέωσης που έχουμε αναλάβει, η ταχεία ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης, θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε απερίσπαστοι στο σχέδιο ανάπτυξης των θυγατρικών μας στις αγορές που παραμένουμε, διότι αφενός είναι κερδοφόρες για τον όμιλό μας και αφετέρου αποτελούν και επιβεβαίωση της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει στις επενδύσεις μας στο εξωτερικό». Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεσμεύτηκε να μειώσει τις θέσεις της εκτός Ελλάδας από τα 11,9 δισ. στα 8,8 δισ. ευρώ έως το 2018.

Ήδη έχουν κατατεθεί μη δεσμευτικές προσφορές για τη ρουμανική θυγατρική Bancpost και η πώλησή της αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου. Στρατηγική επιλογή της Eurobank αποτελεί η διατήρηση της παρουσίας της στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Όσον αφορά στις μη τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, η Eurobank ολοκλήρωσε το τελευταίο διάστημα την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife και της εταιρείας ακινήτων Grivalia, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

Εθνική: «Τελευταία πράξη» οι θυγατρικές στη Σερβία

Την πώληση του 100% των θυγατρικών της στη Σερβία, Vojvodjanska Banka AD και NBG Leasing doo, καθώς και ενός χαρτοφυλακίου δανείων εταιρικών πελατών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, στην OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα.

Το συμφωνηθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της VOBAN και της NBG Leasing ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.

«Έπειτα από περισσότερα από 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Σερβία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τις δραστηριότητές της στη χώρα, ώστε να πραγματοποιήσει τη δεσμεύσεις της προς τις ευρωπαϊκές αρχές βάσει του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Με επιτυχία είχε πωλήσει νωρίτερα και τη ρουμανική θυγατρική της Banca Romaneasca η Εθνική Τράπεζα, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία J. Calamos - Exin Group έναντι 718 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το 25% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα παραμείνει ως ο αποκλειστικός φορέας των τραπεζο-ασφαλιστικών υπηρεσιών της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος Moody’s, τα έσοδα από την πώληση αυτή θα βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας μειώνοντας την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Τράπεζα Πειραιώς: Αφήνει τις non-core, πιάνει τις χορηγήσεις

Σε τροχιά αποεπένδυσης στο εξωτερικό βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Ατζέντα 2020 που παρουσίασε πρόσφατα ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου προβλέπει τη διάσπαση των δραστηριοτήτων σε «καλές» και «κακές». Έτσι, η PLU θα «κληρονομήσει» τις διεθνείς δραστηριότητες που πρέπει να πουληθούν, τις διακοπτόμενες δραστηριότητες εντός Ελλάδος (AVIS, Ερρίκος Ντυνάν, Αττική Οδός) καθώς και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνουμε η Τράπεζα με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα να επιτύχουμε return on assets πάνω από 1,0%, που σημαίνει κέρδη πάνω από 700 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Μεγάλου σε μεγαλοστελέχη της τράπεζας.

Alpha: Έκλεισε πρώτη τις θέσεις της

Είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχει ρευστοποιήσει σχεδόν πλήρως το δίκτυό της στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σχεδόν το 100% του στόχου της.

Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Βουλγαρίας και FYROM και τον Ιανουάριο πούλησε και τη θυγατρική της στη Σερβία, ολοκληρώνοντας την αποεπένδυσή της στη χώρα. Πέραν των πωλήσεων, η Alpha μείωσε τα τελευταία χρόνια το δίκτυο και τον αριθμό του προσωπικού της στις δραστηριότητες εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή διατηρεί παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider