Πετρέλαιο από το Ιράν θα αγοράζουν τα ΕΛΠΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο από το Ιράν θα αγοράζουν τα ΕΛΠΕ

Σε συμφωνία μακράς πνοής κατέληξαν ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράν, ΝΙΟC, για την προμήθεια αργού πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη και περιλαμβάνει:

-Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων

-Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν το 2011.

Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι «η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών».

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρέλαιο του Ιράν, Amir Hossein Zamaninia.

Μετά την συνάντηση των δύο υπουργών ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

Όπως σημείωσαν στον insider.gr πηγές κοντά στις συνομιλίες το ιρανικό πετρέλαιο γενικά προτιμάται από τους ανταγωνιστές τους καθώς είναι πιο «φιλικό» στην μέθοδο διύλισης των ΕΛΠΕ και άρα έχει μικρότερο κόστος.

Σημειώνεται ότι πριν το εμπάργκο το Ιράν αποτελούσε βασικό προμηθευτή των ΕΛΠΕ, καθώς περίπου το 20% της ετησίας προμήθειας πετρελαίου προερχόταν από εκεί.

Μετά την συνάντηση ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη "γέφυρα" ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider