Ο κρίσιμος Οκτώβριος των τραπεζών στην Ουάσιγκτον

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κρίσιμος Οκτώβριος των τραπεζών στην Ουάσιγκτον

Εξαιρετικά κρίσιμες επαφές αναμένεται να έχουν στο διάστημα 11 -14 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, του γνωστού IIF (Institute of International Finance), η οποία διοργανώνεται παράλληλα με την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (13 και 15 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ήδη έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία της διοίκησης της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς στην Ουάσιγκτον και αναμένεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Στην 35η Σύνοδο του IIF οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων διεθνών τραπεζών και όλων των μεγάλων Funds σε μια περίοδο που τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητα τους και δείχνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Πολλές δε εκ των επαφών αυτών θα έχουν προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει των προσπαθειών εξόδου των τραπεζών στις αγορές, κάτι που οι διοικήσεις τους επιδιώκουν έως το τέλος του 2017.

Στο σχεδιασμό των τραπεζών περιλαμβάνεται αφενός η προσφυγή στις διεθνείς αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων με στόχο να αντλήσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, αλλά και η έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds), δηλαδή ομόλογων που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων. Με τις εκδόσεις αυτές οι τράπεζες επιδιώκουν να αντλήσουν ρευστότητα προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας του ευρωσυστήματος, τον ELA.

Να σημειωθεί πως ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τόσο τις επαφές των τραπεζιτών, όσο και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον στις συνόδου των IIF και ΔΝΤ αντίστοιχα είναι η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμένει στη διενέργεια επικαιροποιημένων ασκήσεων διαχείρισης ενεργητικού (asset quality review) και τεστ αντοχής (stress test) στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Άλλωστε στις εργασίες του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου θα παραστεί τόσο η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που χθες είχε επαφές με τις διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank στη Φρανκφούρτη.

Στους μετέχοντες στη Ετήσια Σύνοδο του IIF περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούσιν, ο Μοχάμεντ Έλ Εριάν Γενικός Οικονομικός Σύμβουλος της Allianz, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Société Général Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο Τζόν Κράιαν Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, ο Λόρενς Φινκ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock και ο Τζέιμς Γκόρμαν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider