Με ομόλογα «γεμίζουν» τα ταμεία τους οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ομόλογα «γεμίζουν» τα ταμεία τους οι τράπεζες

Στην αγορά των ομολόγων στρέφονται οι ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά μετά το 2014, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να ανοίξουν τη «στρόφιγγα» των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Μετά τα 500 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Τράπεζα Πειραιώς από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα, η οποία προσβλέπει σε άντληση έως και 500 ευρώ από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους της Ευρώπης.

Η καλυμμένη ομολογιακή έκδοση της Εθνικής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί με Β3 από τη Moody's και με B από τη Fitch. Για την ώρα, η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τις επενδυτικές τράπεζες BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, Natwest Markets και UBS προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τον ενδιαφέρον των πελατών τους για το ομόλογο.

Εφόσον το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι υψηλό, θα εισρεύσει συνολικά στην ελληνική τραπεζική αγορά 1 δισ. ευρώ και ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το δικό της ομόλογο ετοιμάζει και η Eurobank, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση πριν το τέλος τους έτους. Και η Alpha Bank έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έκδοση καλυμμένου ομολόγου τους επόμενους μήνες.

Δεμένες στο «άρμα» του ακριβού ELA

Οι τράπεζες εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από την ακριβή χρηματοδότηση του ELA, ωστόσο δρομολογούν τη σταδιακή απεξάρτησή τους η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 1,5-2 ετών.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται βελτίωση στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία οφείλεται τόσο στην απομείωση των επενδύσεων στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη, όσο και στη φθηνή χρηματοδότηση μέσω Repos, σε συνδυασμό και με τη δειλή ανάκαμψη των καταθέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ELA, με αποκορύφωμα την πτώση της τάξης του 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 33,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Οι ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τη ρευστότητα των τραπεζών προκειμένου να επανεργοποιηθούν οι χορηγήσεις, το οποίο αποτελεί ζητούμενο τόσο των επιχειρήσεων όσο και τον τραπεζών που καλούνται –πιο επιτακτικά από ποτέ– να αυξήσουν τη λειτουργική κερδοφορία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider