Energean: Στα 10, 7 εκατ. βαρέλια οι εκτιμήσεις για Κατάκολο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Energean: Στα 10, 7 εκατ. βαρέλια οι εκτιμήσεις για Κατάκολο

Ανεβαίνει ο πήχυς για τα απολήψιμα βαρέλια στο Κατάκολο καθώς σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αυτά διαμορφώνονται στα 10,7 εκατομμύρια τα 3 εκατ. βαρέλια που ήταν αρχικά. Σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης και τις εκτιμήσεις ανεξάρτητου οίκου τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου είναι τουλάχιστον τα τριπλάσια από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί ενώ σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις τον ερχόμενο χειμώνα (2019) αφού πρώτα εγκριθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με ενδιάμεσες φάσεις το Μάρτιο του 2018 και το Σεπτέμβριο του 2018).

Η Energean είναι η μόνη επιχείρηση η οποία παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα με τον Πρίνο να αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της παραγωγικής της δραστηριότητας. Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πρίνο ξεκίνησαν το 2008 με αρχικές εκτιμήσεις τα 500.000 βαρέλια, για να φθάσουμε σήμερα στα 1,2 εκατ. βαρέλια και τον βόρειο Πρίνο να συνεχίζει να δίνει πετρέλαιο.

Ανεξάρτητος οίκος εκτιμά ότι τα πιστοποιημένα αποθέματα φθάνουν τα 40 εκατ. βαρέλια ενώ α δυνητικά αποθέματα φθάνουν σε επιπλέον 20 εκατ. βαρέλια, τα οποία η επιχείρηση θα μετατρέψει σε reserves.

Το success story της Energean

Ο όμιλος Energean έχει παρουσία σε τέσσερις χώρες, έχει λάβει 14 άδειες και έχει αναλάβει project της τάξης των 1,5 δις. δολαρίων. Η επιχείρηση προχώρησε σε ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα τολμώντας να κάνει το δικό της «άνοιγμα» στο εξωτερικό με πιο πρόσφατη εξέλιξη την αγορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Τανίν και Καρίς στο Ισραήλ. Η εταιρεία εξετάζει όλα τα πρόσφορα μέσα στις αγορές για την εξασφάλιση του ύψους 1,5 δισεκ. επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς. Στα σχέδιά της βρίσκεται και η εισαγωγή της σε κάποιο χρηματιστήριο και σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, αν προσφύγει στην χρηματιστηριακή αγορά, θα πρόκειται για την αγορά του Λονδίνου. Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο 3μηνο-4μηνο του 2018.

Το Ισραήλ αποτελεί μια κλειστή αγορά και περιοχή με πολλά γεωπολιτικά θέματα, παρ’ όλα αυτά 4 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο είναι ήδη συμβολαιοποιημένα (σε μια συγκριτική προσέγγιση αναφέρεται ότι ολόκληρη η αγορά της Ελλάδας είναι κάτω από τα 4 δις.). Τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα φθάνουν τα 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου ή 446 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (δυνητικά αποθέματα). Σημειώνεται ότι η Energean έχει το 50% της Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

Όπως σημειώνουν πηγές της επιχείρησης, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Energean διαδραμάτισε η συνεργασία με την BP η οποία της επέτρεψε να διαπραγματεύεται με άλλους όρους στο εξωτερικό. Θετικά στην ανάπτυξή της συνέβαλε και η συντηρητική πολιτική κατά την περίοδο της γενικής ευφορίας του 2013 όπου η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει στα 120 δολάρια με αποτέλεσμα η κρίση του 2014 και τα capital controls που ακολούθησαν να μην την επηρεάσουν. «Βρεθήκαμε ισχυροί, χωρίς δάνεια και με λειτουργικά κόστη κάτω των 25 δολαρίων το βαρέλι», σημειώνουν.

Τα επόμενα βήματα του ομίλου

Στα σχέδια της επιχείρησης βρίσκεται και η είσοδός της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Το μόνο χρηματιστήριο που μπορεί να σηκώσει τα νούμερα που συζητάμε είναι το Χρηματιστήριο της Αγγλίας», σημειώνουν. Ο όμιλος προχωρά και σε κάποιες δομικές αλλαγές με τον κ. Δημήτρη Γόντικα (διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής της Energean Oil&Gas) να αναλαμβάνει τη διεύθυνση όλων των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ενώ διευθύνων σύμβουλος του ομίλου παραμένει βέβαια ο κ. Μαθιός Ρήγας ο οποίος θα συντονίσει τις αυξανόμενες δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider