Κρητικός: «Έπιασε» τζίρο 700 εκατ. ευρώ και ανεβάζει τον πήχη στα 800 εκατ. ευρώ το 2024

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρητικός: «Έπιασε» τζίρο 700 εκατ. ευρώ και ανεβάζει τον πήχη στα 800 εκατ. ευρώ το 2024
Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις της αλυσίδας σούπερ μάρκετ. 

Σε αναπτυξιακή τροχιά κινείται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, έχοντας κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να συγκαταλέγεται στους μεγάλους «παίκτες» του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, ενώ συνεχίζει να διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της αλυσίδας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικές ώρες στο ΓΕΜΗ, το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου σκαρφάλωσε στα 703,78 εκατ. ευρώ έναντι κύκλου εργασιών 497,81 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 41,38%.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων παραμένουν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 2,30 εκατ. ευρώ, έναντι 2,13 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,83% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στο τέλος του 2023 σε 23,67 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 25,95 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, έναντι 18,07 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

«Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία των εργασιών του ομίλου και της εταιρείας, τις συνθήκες της αγοράς εσωτερικού και εξωτερικού, που μαστίζεται από την διεθνή οικονομική κρίση, προκύπτει ότι η τρέχουσα χρήση παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάση ανόδου. Ο όμιλος και η εταιρεία και την τρέχουσα χρήση συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία, επενδύοντας και φέτος στην δημιουργία νέων καταστημάτων, κυρίως σε περιοχές όπου διαθέτει μικρή ή και καθόλου παρουσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση της αλυσίδας.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 780.000 ευρώ.

Στα 800 εκατ. ευρώ ο στόχος για τον τζίρο το 2024

Για το δε 2024, ο πήχης τίθεται ακόμη πιο ψηλά. «Για το 2024 βάζουμε στόχο για κύκλο εργασιών ύψους 800 εκατ. ευρώ», αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Άγγελος Κρητικός, στο περιθώριο των εγκαινίων ενός νέου concept καταστήματος που λειτούργησε η αλυσίδα. Ο λόγος για το κατάστημα «Εκλεκτόν» που αφορά σε ένα deli grocery και βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος στην καρδιά της Αθήνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, ήδη στους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας χρονιάς, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 10%.
Στόχοι

Στους στόχους της αλυσίδας για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνονται η αύξηση του κύκλου εργασιών μέσω της δημιουργίας νέων καταστημάτων και της αύξησης πωλήσεων των ήδη υφισταμένων μέσω προωθητικών και άλλων ενεργειών, η πλήρης αυτοματοποίηση, συντονισμός και αποτελεσματικότερη οργάνωση, διαδικασιών, λειτουργιών και τμημάτων, με σκοπό αφ’ ενός μεν την βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος και την μείωση του λειτουργικού κόστους και αφ’ ετέρου την πλήρη ικανοποίηση του πελάτη από τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες και προϊόντα, η συνεχής επιμόρφωση του υφιστάμενου προσωπικού και η παροχή κινήτρων προς αυτό, οικονομικών και άλλων, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα αυτού, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label).

Eπενδύσεις

Το νέο concept καταστήματος «Εκλεκτόν» θα φιλοξενεί περί τους 1.500-1.800 από τους βασικούς κωδικούς προϊόντων που διαθέτει η Κρητικός και καλύπτουν ήδη τις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και επιπλέον 3.000 νέους κωδικούς που δεν βρίσκονται σήμερα στα ράφια της αλυσίδας. Πρόκειται για νέους κωδικούς που περιλαμβάνουν από προϊόντα από όλο τον πλανήτη που ξεχωρίζουν στην κατηγορία τους έως παραδοσιακά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών από μία ευρύτατη γκάμα επιλογών. Σταδιακά, δε, ορισμένοι κωδικοί από την αναβαθμισμένη συλλογή προϊόντων του «Εκλεκτόν» θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα καταστήματα της αλυσίδας, εμπλουτίζοντας τη γκάμα επιλογών που και εκείνα προσφέρουν.

Διεκδικώντας, άλλωστε, πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της... γειτονιάς τα τελευταία χρόνια, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην επέκταση του δικτύου της. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, η αλυσίδα «τρέχει» για εφέτος ένα πλάνο επενδύσεων ύψους 15-20 εκατ. ευρώ, ενώ ανοίγει συνεχώς νέα καταστήματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την 1η Οκτωβρίου άνοιξαν δύο νέα καταστήματα Κρητικός, ένα στην Ελευσίνα και ένα στους Γαλατάδες της Πέλλας.

Η αρχή έγινε από την Αίγινα

Η ιστορία της αλυσίδας Κρητικός ξεκίνησε το 1948 όταν ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της περιοχής για τη δημιουργία ενός κλασικού παντοπωλείου. Η επιθυμία του να προσφέρει στην τοπική κοινωνία τον οδήγησε στη δημιουργία και άλλων καταστημάτων στην περιοχή. Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά του, οι Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός, δημιουργούν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983. Η ΑΝΕΔΗΚ ιδρύεται το 1996, ενώ το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας.

Σήμερα, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός λειτουργεί ένα δίκτυο περίπου 890 καταστημάτων, διαθέτει οκτώ κέντρα διανομής και απασχολεί περισσότερους από 3.700 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Πώς οι υποδομές «στηρίζουν» ή «δυναμιτίζουν» μεγάλα projects – Έρχονται συγχωνεύσεις στις ΑΕΕΑΠ;

Σε τρεις πυλώνες το όραμα του Κ. Νεμπή για τον ΟΤΕ του 2030

ΟΟΣΑ: Καλπάζει η χρήση πλαστικών μέχρι το 2040 – Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider