ΔΕΗ: Η αγορά «ζυγίζει» τις προς πώληση μονάδες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Η αγορά «ζυγίζει» τις προς πώληση μονάδες

Θεσμικά και πρακτικά θέματα θα κρίνουν τους όρους πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ οι οποίοι θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο πεντάμηνο καθώς τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Το market test που διενεργεί η DG Comp είναι σε εξέλιξη και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να στείλουν τις δικές τους παρατηρήσεις-απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο, κάτι που θα αποτελέσει αφορμή για διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών σχετικά με τις διαδικασίες, τους όρους του διαγωνισμού, τη λειτουργία και απόδοση των μονάδων κλπ. Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ ένα βασικό ζήτημα παραμένει και η ολοκλήρωση του μακροχρόνιου σχεδιασμού, ο οποίος θα προσδιορίσει τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030.

Όπως είναι γνωστό, διεθνής δέσμευση και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, όπου ο λιγνίτης θα παραμένει ένα από τα βασικά καύσιμα αλλά το μερίδιό του θα περιοριστεί και σταδιακά το μεγαλύτερο μερίδιο θα προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ στη μεταβατική φάση κρίσιμο ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τιμές των δικαιωμάτων CO2, οι οποίες θα επηρεάσουν το κόστος του λιγνίτη (ανοδικά), πολιτική που υιοθετείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης.

Έως τις αρχές καλοκαιριού θα πρέπει να έχει θεσπιστεί ο νέος μηχανισμός για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν αν οι μονάδες θα δικαιούνται αποζημίωση.

Βασικό ζήτημα παραμένει και το θέμα των απαιτούμενων επενδύσεων. Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει για να διασφαλίσει τις ανάγκες σε ορίζονται 10ετίας-12ετίας.

Όπως είναι γνωστό, οι μονάδες που θα τεθούν προς πώληση είναι τέσσερις: Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 και θα συνοδεύονται με όλα τα στοιχεία ενεργητικού και τα ορυχεία που σχετίζονται με αυτές.

«Η Μεγαλόπολη δεν χρειάζεται επενδύσεις: η Μεγαλόπολη 3 τελειώνει το 2025 και η Μεγαλόπολη 4 το 2033, όχι γιατί θα είναι γερασμένη αλλά τελειώνει ο λιγνίτης. Ένας επενδυτής συμφέρει να πάρει και τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, γιατί θα είναι πραγματικά φθηνή η παραγωγή», σημειώνουν πηγές και προσθέτουν ότι όσον αφορά στο Αμύνταιο απαιτούνται επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για να εξασφαλιστούν άλλα 14-15 χρόνια μετά το 2022.

Αν και το υπουργείο και η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένουν ότι το market test θα έχει επιτυχία όλα θα κριθούν στις πραγματικές συνθήκες του διαγωνισμού. Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο market test θα συμμετάσχουν 40 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία). Ενδιαφέρον υπάρχει και από ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ωστόσο τηρούν στάση αναμονής με κάποιους μεγάλους παίχτες να δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν χωρίς να δέιχνουν μέχρι στιγμής διάθεση να θέλουν να είναι εκείνοι οι οποίοι «θα σύρουν πρώτοι το καράβι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider