Θα δημοσιευτούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα δημοσιευτούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Στον… πίνακα ανακοινώσεων θα αναρτηθούν, τελικώς, τα αποτελέσματα από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, όπως επιβεβαιώνουν στο insider.gr ανώτατες πηγές του τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς –ΕΒΑ, SSM, ΕΚΤ– αποφάσισαν ότι λόγω της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο, είναι σημαντικό οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών να δημοσιευτούν κανονικά, όπως θα συμβεί και με τα πιστωτικά ιδρύματα των υπόλοιπων κρατών.

Αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει το επίσημο χρονοδιάγραμμα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις διοικήσεις των τραπεζών το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστούν τα σενάρια που θα εξεταστούν, ιδίως το «κακό σενάριο» που εμπνέει και τις περισσότερες ανησυχίες στον κλάδο.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, o αρχικός σχεδιασμός ήταν τα αποτελέσματα των κρίσιμων τεστ αντοχής να μην δημοσιευτούν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν, αλλά να δοθεί χρόνος στις διοικήσεις των τραπεζών ώστε να καταρτίσουν στρατηγική κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών τους, εφόσον προκύψουν.

Προβλεπόταν, δηλαδή, να υπάρξει ένα ενδιάμεσο διάστημα διαβουλεύσεων δανειστών-τραπεζών προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση τυχόν «δυσάρεστων εκπλήξεων» ώστε να είναι στην ευχέρεια των τραπεζών πότε και αν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Ως εκ τούτου, η αλλαγή πολιτικής προϊδεάζει για μάλλον θετική, ή τουλάχιστον διαχειρίσιμη, έκβαση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αφού οι δανειστές φαίνεται πως αποσύρουν τη «δικλίδα ασφαλείας» της μη δημοσίευσης που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι για τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωζώνης, τα stress tests θα ολοκληρωθούν σε δεύτερο χρόνο και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν μετά το καλοκαίρι. Ο λόγος που επισπεύτηκε η διαδικασία για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, γεγονός που επιτάσσει οι δανειστές να έχουν καθαρή εικόνα για τις τράπεζες το αργότερο ως τον Μάιο, προκειμένου να (ανά)προσαρμοστεί η στρατηγική εξόδου, εάν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider