Ο Mr Chipita θέλει να γίνει βασιλιάς των αλλαντικών

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Mr Chipita θέλει να γίνει βασιλιάς των αλλαντικών

Έντονες ανακατατάξεις συντελούνται το τελευταίο διάστημα στις αλλαντοβιομηχανίες της χώρας, με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, τον ισχυρό άντρα της Chipita, στα χέρια του οποίου πέρασε πρόσφατα η Νίκας.

Στελέχη της αγοράς, υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος, με όχημα την Νίκας, θέλει να καταστεί ο απόλυτος ηγέτης στις αλλαντοβιομηχανίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρο του εκτός από τη ΒΙΚΗ και την Creta Farms.

Στην περίπτωση της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η εταιρεία έχει υπαχθεί στο άρθρο 106 (υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίνασης εν λειτουργία) καθώς βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Οι 200 εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται μισθοί των τελευταίων τριών μηνών, ενώ σωρευτικά τα τελευταία χρόνια τους οφείλονται μισθοί 12 μηνών.

Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Θεοδωρόπουλος βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΒΙΚΗ., η οποία όπως είπε πιέζεται από τον υψηλό της δανεισμό.

Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, λέγοντας πως οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Όπως είπε «η ΒΙΚΗ είναι μια εταιρεία με πάρα πολλά χρέη. Υπάρχουν χρέη προς τις τράπεζες, ακόμη και προς την παλιά ΑΤΕ το οποίο έχει μεταφερθεί στην ειδική εκκαθάριση. Είναι ένα πολύπλοκο deal και υπάρχουν πολλοί παράγοντες πρέπει να κοιτάξουμε».

Η υπαγωγή της άρθρο 106 , λένε οι καλά γνωρίζοντες, ενδεχομένως ακολoυθείται προκειμένου να περάσει στα «χέρια» του ισχυρού άντρα της Chipita, απαλλαγμένη χρεών.

Ενδιαφέρον και για την είσοδο του στην Creta Farms ακούγεται ότι έχει εκδηλώσει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Η Creta Farm, που ιδρύθηκε το 1970, διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες σε Κρήτη και σε Αθήνα, απασχολεί 640 υπαλλήλους, κατέχει 30% μερίδιο αγοράς και έχει 17 παγκοσμίως κατοχυρωμένες πατέντες.

Για την Creta Farm πάντως, στόχος είναι οι διεθνείς πωλήσεις στην επόμενη τριετία να φτάσουν το 15% επί των συνολικών πωλήσεων της.

Σε επίπεδο δανεισμού ο όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα, συμμετέχοντες στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, με σκοπό την αναδιοργάνωση των δανειακών υποχρεώσεων. Η αναδιοργάνωση αφορά κυρίως τη μετάθεση δόσεων κεφαλαίου λόγω της ζημίας που υπέστη η εταιρεία μετά την κατάρρευση του Ομίλου Μαρινόπουλου. Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 49,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το βραχυπρόθεσμο μέρος (σ.σ.: πληρωτέο εντός 12μήνου) ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με τις τράπεζες προέβλεπε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, οκταετούς διάρκειας (λήξη στο τέλος του 2023), με περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2015.

Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τις τράπεζες θα εξομαλυνθούν τυχόν θέματα κεφαλαίου κίνησης και θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τον όμιλο Μαρινόπουλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider