Συναντήθηκαν Νουί -Στουρνάρας για τα stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναντήθηκαν Νουί -Στουρνάρας για τα stress tests

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Πηγές της ΤτΕ αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η σημερινή συνάντηση ήταν «εμβόλιμη» στο πρόγραμμα της Ευρωπαίας αξιωματούχου που επισκέφθηκε τη χώρα μας ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία αύριο, Πέμπτη, στις 12:30.

Θυμίζεται ότι η κ. Νουί ήταν προγραμματισμένο να έρθει για τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα αλλά τα σχέδιά της άλλαξαν αιφνίδια με την αναγκαστική εκκαθάριση της λετονικής τράπεζας ABLV από την ΕΚΤ το περασμένο Σάββατο.

Η επίσκεψη της επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη έρχεται στη χώρα μας σε μια καθοριστική στιγμή, καθώς σήμερα οι τράπεζες έστειλαν στους αρμόδιους φορείς της ΕΚΤ τα οικονομικά τους στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία των stress test, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.

Θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα των stress tests

Σε αντίθεση με ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί, δηλαδή τα αποτελέσματα της δοκιμασίας να μην ανακοινωθούν από τον SSM, τελικώς αποφασίστηκε να ανακοινωθούν όπως θα γίνει και με τις υπόλοιπες υπό εξέταση τράπεζες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το insider.gr, η απόφαση για αυτή την αλλαγή τακτικής ανήκει στους Θεσμούς, αφού κρίθηκε αναγκαίο η διαδικασία να είναι «απολύτως τυπική και διαφανής» ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι πιθανότερο να έθεσε αυτόν τον όρο στα stress test για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να διαμορφωθεί εξαρχής μια ξεκάθαρη εικόνα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια ή την ανάγκη τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων.

«Τίποτα δεν είναι τελεσίδικο»

Όπως διαβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διαδικασιών, ακόμη και στην περίπτωση που διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες σε όλες ή κάποια ελληνική τράπεζα, θα καταρτιστεί ένα σχέδιο των τραπεζιτών από κοινού με τους εποπτικούς φορείς, ούτε ώστε το κενό αυτό να καλυφθεί σε βάθος 2-3 ετών μέσω της κερδοφορίας, της δραστικής μείωσης των NPLs και άλλων μέτρων που θα προτείνουν οι τραπεζικές διοικήσεις.

«Τα stress test δεν είναι εξετάσεις επιτυχίας ή αποτυχίας» έχει τονίσει επανειλημμένα η κ. Νουί. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, το επόμενο δίμηνο τράπεζες και επόπτες θα βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων ώστε να καταλήξουν στα οριστικά αποτελέσματα της εξέτασης στις αρχές Μαΐου.

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν, πάντως, την αισιοδοξία τους ότι οι τράπεζες «δεν θα έχουν πρόβλημα να περάσουν τα τεστ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider