Ευκαιρία για κέρδη «βλέπουν» στις Fintech οι Έλληνες τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρία για κέρδη «βλέπουν» στις Fintech οι Έλληνες τραπεζίτες

Η έλευση των Fintech αποτελεί περισσότερο ευκαιρία παρά απειλή για τις παραδοσιακές τράπεζες, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, και τόνισε ότι το «άνοιγμα» της αγοράς δημιουργεί ευκαιρίες για νέα έσοδα για τις τράπεζες.

Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην πρόκληση που συνιστά για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η είσοδος των Fintech στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ουσιαστικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 από τον φετινό Ιανουάριο.

«Το Fintech ξεκίνησε ήδη στην Ευρώπη και εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βρισκόμαστε κοντά στους πελάτες μας. Θέλουμε να είμαστε η Νο1 επιλογή για τους πελάτες μας στη νέα αυτή εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ζητώντας να σχολιάσει την παρομοίωση των παραδοσιακών τραπεζών στην Ευρώπη ως «ελέφαντες» και τις καινοτόμες start-ups του χρηματοοικονομικού κλάδου ως «πιράνχας», ο CEO της Πειραιώς εμφανίστηκε καθησυχαστικός εξηγώντας ότι θα υπάρχει ισχυρή εποπτεία του κλάδου γενικά, αλλά και των νέων «παικτών» ειδικά, από τα εποπτικά όργανα της ΕΚΤ.

Νουί: «Η τεχνολογία είναι μία καλή πηγή εσόδων αρκεί να προσέχουμε»

Στο ζήτημα της εποπτείας των Fintech αναφέρθηκε λίγο νωρίτερα στο ίδιο πάνελ και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν με υπόψη οι ιδιαιτερότητες των ανερχόμενων εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ωστόσο, θα ζητηθούν από τα εποπτικά όργανα τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

«Συνοπτικά για την Ευρώπη, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετές νέες προκλήσεις, τις τεχνολογικές προκλήσεις που επιφέρει στον κλάδο ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πρόκληση αυτή αποτυπώνεται στα κέρδη και τις ζημίες των τραπεζών», ανέφερε σχετικά η κ. Νουί. «Για τις τράπεζες, το υπ’ αριθ. 1 ζήτημα είναι η κερδοφορία τους, αλλά πιστεύω ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές», τόνισε.

Η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη για τον κλάδο, παρά τις νέες προκλήσεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά από πέντε συναπτά χρόνια ανάπτυξης, πιστεύω ότι οι θα συνεχίσουν την καλή τους πορεία και το 2018».

«Η τεχνολογία είναι μία καλή πηγή εσόδων αρκεί να προσέχουμε να τηρούνται οι κανόνες που την διέπουν. Αυτό κάνει η τραπεζική εποπτεία, που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει εξελιχθεί σε συνήθη διαδικασία», κατέληξε η επικεφαλής του SSM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider