Εθνική Τράπεζα: Στα 1,45 δισ. εκτιμάται η επίπτωση του IRFS 9

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Στα 1,45 δισ. εκτιμάται η επίπτωση του IRFS 9

Στα 1,45 δισ. ευρώ εκτιμά η Εθνική Τράπεζα την επίπτωση που θα έχει στην καθαρή θέση του ομίλου η εφαρμογή του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IRFS 9) από την αρχή του έτους.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, η επίπτωση αυτή οφείλεται στις αλλαγές των διατάξεων απομείωσης κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ και στις νέες διατάξεις ταξινόμησης και επιμέτρησης κατά περίπου 0,25 δισ. ευρώ. Η επίπτωση των απαιτήσεων απομείωσης του IRFS 9 κατά την 1 Ιανουαρίου 2018 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των σωρευμένων προβλέψεων απομείωσης δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών του Ομίλου κατά περίπου 10,7%.

Το νέο πρότυπο επιφέρει αλλαγές που αφορούν α) στην ταξινόμηση και επιμέτρηση των χρηματοοικονομικών μέσων, β) στην απομείωση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και γ) στη λογιστική αντιστάθμισης.

Οι νέες μεταβατικές διατάξεις παρέχουν στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να εφαρμόσουν σταδιακά στα εποπτικά κεφάλαια, έως το 2023, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων διατάξεων απομείωσης του νέου προτύπου.

Ως εκ τούτου, η αρχική εφαρμογή του IRFS 9 εκτιμάται ότι θα μειώσει την 1 Ιανουαρίου 2018, το Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του Ομίλου κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεταβατικές διατάξεις η εκτιμώμενη αρνητική επίπτωση στο Δείκτη CET1 ανέρχεται σε 350 μ.β.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider