H Tesla αυξάνει τις τιμές των αυτοκινήτων στην Κίνα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H Tesla αυξάνει τις τιμές των αυτοκινήτων στην Κίνα

Σε αύξηση των τιμών των μοντέλων της X και S κατά περίπου 20% στην Κίνα προχώρησε η Tesla, η πρώτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ανταποκρίθηκε στην έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Την κίνηση της μάλιστα αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όσες τουλάχιστον δεν αποφασίσουν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα.

«Είναι μόνο το πρώτο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας», δήλωσε ο Τζέιμς Τσιάο, αναλυτής της IHA Markit, με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος αναμένει όλο και περισσότερες εταιρείες από όλο τον κόσμο να επηρεαστούν από τις τεταμένες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι και η Κίνα έχει προαναγγείλει αντίποινα για τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σε απάντηση της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για επιβολή δασμών σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμολογιακή αύξηση που θα επιβάλει η Κίνα θα πλήξει όχι μόνο τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και τις εταιρείας που κατασκευάζουν βιομηχανικά εξαρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή παράγουν σόγια, ουίσκι και άλλα γεωργικά προϊόντα.

Ειδικά για την Tesla, η οποία εμφανίζει περιορισμένα κέρδη και αγωνίζεται να εξυγειάνει τα οικονομικά της, η Κίνα θεωρείται το κλειδί για την επιτυχία. Οι πωλήσεις στη χώρα αντιπροσώπευαν περίπου το 17% των εσόδων της πέρυσι.

«Μπορεί η άνοδος των τιμών θα χτυπήσει τις πωλήσεις των Tesla στην Κίνα, ωστόσο η εταιρεία εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει είναι αναγκασμένη να αυξήσει τις τιμές της αφού δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως το υψηλότερο κόστος των τιμολογίων», ανέφερε ο ερευνητής της CFRA Εφραίμ Λέβι.

Να υπενθυμίσουμε ότι το μοντέλο Χ στην Κίνα έπεσε στα 14.000 δολάρια χάρη στις σημαντικές περικοπές των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που ανακοίνωση το Πεκίνο ωστόσο μετά την νέα τιμολόγηση η έκπτωση αυτή χάνεται.

Για μια αίσθηση σχετικά με τις αυξήσεις να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters ένα βασικό μοντέλο S sedan κοστίζει σήμερα περίπου 849.900 γιουάν (128.779 δολάρια) από 710.579 που κόστιζε το Μάιο, ενώ το μοντέλο Sport X κοστίζει περίπου 927.200 γιουάν τώρα, έναντι 775.579 γιουάν το Μάιο.

Τα νέα σχέδια της Tesla

Οι αυξήσεις των τιμών της Tesla έρχονται ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στη Σαγκάη για να εξυπηρετήσει την κινεζική αγορά. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία μεταφέρει περισσότερα από 15.000 αυτοκίνητα ετησίως στην Κίνα.

Ο επικεφαλής της Έλον Μάσκ μάλιστα σχεδιάζει να επισκεφτεί την Σαγκάη την Τρίτη, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια ο επικεφαλής της Tesla θα επισκεφτεί το Πεκίνο χωρίς ωστόσο η εταιρεία να το επιβεβαιώνει.

Η κίνηση ωστόσο της εναλλακτικής αυτοκινητοβιομηχανίας διχάζει τους αναλυτές με πολλούς να ισχυρίζονται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ενοχλήσουν τους εύπορους αγοραστές της Tesla.

«Οι καταναλωτές Tesla ανήκουν σε μια μοναδική ομάδα πλούσιων ανθρώπων. Επενδύουν περισσότερο στην εικόνα της Tesla και στην εμπειρία που προσφέρουν τα προϊόντα και η τιμή είανι το τελευταίο που τους απασχολεί» ισχυρίζεται ο Γέιλ Ζάνγκ , επικεφαλής της Shanghai Automotive Foresight, που ανήκει στην αντιπέρα όχθη που πιστεύει ότι οι πλούσιοι Κινέζοι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν Tesla παρά τις αυξήσεις των τιμών.

Ωστόσο, ο Τσιάο της IHS Markit σημειώνει ότι πολλοί πλούσιοι αγοραστές στην Κίνα γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί μπροστά στις ανεβασμένες τιμές των αυτοκινήτων και διεκδικούν μια καλύτερη τιμή αγοράς.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελείας BMW, η οποία επίσης κατασκευάζει αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία και πουλά στην Κίνα, έχει εξίσου αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των οχημάτων που παράγει στην Νότια Καρολίνα αφού και η ίδια σημειώνει ότι δεν μπορεί να απορροφήσει την νέα υψηλή τιμολογιακή πολιτική.

Η Daimler AG (DAIGn.DE), η άλλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που εισάγει αυτοκίνητα που παράγονται από την Αμερική στην Κίνα, ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι «θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση στην κινεζική αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider