Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους για τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους για τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες

Τους στόχους τους για μείωση των κόκκινων δανείων τη διετία 2020-2021 θα καταθέσουν εντός Σεπτεμβρίου οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στη Φρανκφούρτη.

Στην ενημέρωση διεθνών επενδυτών για τα αποτελέσματα α΄τριμήνου της την Παρασκευή, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας χαρακτήρισε «επιθετικούς» τους στόχους για μείωση των επισφαλειών που αναμένεται να προκρίνει ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2021.

Η επίσημη ανακοίνωσή της στοχοθεσίας από τον Επόπτη θα γίνει, ωστόσο, τον Μάρτιο του επόμενου έτους, στο πλαίσιο της τυποποιημένης διαδικασίας SREP στην οποία υποβάλλονται όλες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στα αποτελέσματα α΄τριμήνου που ανακοίνωσαν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, εκπλήρωσαν και, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, ξεπέρασαν τους στόχους για τα NPLs.

Σε έκθεσή της την Πέμπτη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η HSBC διαπίστωσε «βελτίωση των τάσεων στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs)», κάνοντας λόγο για συρρίκνωση 14% από τα ανώτατα επίπεδα όπου είχαν ανέλθει οι επισφάλειες για τον εγχώριο κλάδο. Επισημαίνει δε την επιτυχή πώληση πακέτων κόκκινων δανείων από όλες τις τράπεζες, οι οποίες δεν είχαν αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή τους θέση, ενώ οι προοπτικές διαφαίνονται βελτιούμενες με τις διοικήσεις να επιταχύνουν αντίστοιχες πωλήσεις.

Προς το παρόν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημοσιοποιήσει τους στόχους τους έως το τέλος του 2019, οι οποίοι προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 64,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα NPEs ανέρχονται στα 90,2 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2018) και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί στα 81,5 δισ. ευρώ.

Στο 20% βάζει τον «πήχη» ο SSM

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ο SSM θέτει τον πήχη στο 20% για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) προς χορηγήσεις για το 2021, το οποίο σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» κόκκινα δάνεια ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία -εάν υποτεθεί ότι οι χορηγήσεις θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο στόχος για το 2017 ήταν να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 14 δισ. ευρώ–το οποίο επετεύχθη– ενώ για το 2018 ο «πήχης» τοποθετείται στα 17 δισ. ευρώ περίπου. Η μείωση κατά 26 δισ. ευρώ, κατά προσέγγιση, τη διετία 2020-2021 δεν υπερβαίνει αυτούς τους ρυθμούς, ωστόσο όσο μειώνεται η «δεξαμενή» των NPLs τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η πώληση των επισφαλών απαιτήσεων.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, στο insider.gr ότι ασκούνται πιέσεις για μείωσης του δείκτη κάτω από το 10% το 2022 -ένας στόχος ωστόσο ιδιαίτερα φιλόδοξος που θα εξαρτηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη.

Κάτω από το 4% ο μέσος όρος της Ευρωζώνης

Η πίεση που ασκείται στον εγχώριο κλάδο -ο οποίος εμφανίζει μακράν τα υψηλότερα επίπεδα NPEs στην Ευρώπη– έχει τη λογική της σύγκλισης μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Μαρτίου που εξέδωσε η ΕΚΤ την Τετάρτη για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο δείκτης NPEs/χορηγήσεις συνεχίζει να μειώνεται αγγίζοντας πλέον το 3,9%. Σημειώνεται ότι μέσα σε έναν χρόνο υποχώρησε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider