Η κρίση «έστρεψε» τις ελληνικές εξαγωγές σε Μπουρκίνα Φάσο και Γκουάμ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κρίση «έστρεψε» τις ελληνικές εξαγωγές σε Μπουρκίνα Φάσο και Γκουάμ

Εξαγωγική δραστηριότητα σε μακρινούς όσο και εξωτικούς προορισμούς αναπτύσσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω και της κρίσης βρήκαν καταφύγιο σε χώρες του εξωτερικού με στόχο την αντιστάθμιση της απώλειας από την εσωτερική κατανάλωση.

Σύμφωνα με τη πρόσφατη ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Ελλάδα έχει φτάσει σε εξάγει στη Νιγηρία, τη Γκάνα, την Ιορδανία, τις Μπαχάμες στο Γκουάμ, το Τόγκο, τη Σενεγάλη, τους Νήσους Φάλκλαντ, τη Χιλή, την Ταιβάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μαυριτανία αλλά και την Μπουρκίνα Φάσο.

Τι εξάγουμε; Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, κυρίως ορυκτέλαια, φάρμακα, λάδι, ψάρια, λαχανικά, σωλήνες, καπνό, βαμβάκι αλλά και μάρμαρα.

Ενδεικτικό της πολύς καλής πορείας που σημειώνουν οι εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδώ) είναι ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, αυτές αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% και ανήλθαν σε 16,2 δισ. ευρώ από 14 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 10,81 δισ. ευρώ από 9,58 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,23 δισ. ευρώ ή κατά 12,8%.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΠΣΕ, η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ήταν στην 4η θέση. Ακολουθεί η Γερμανία και στη συνέχεια η Κύπρος, που υποχώρησαν κατά μία θέση (ήταν 2η και 3η αντίστοιχα το 2017).

Η Βουλγαρία και ο Λίβανος παρέμειναν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, ενώ στην 7η ανέβηκαν οι ΗΠΑ (με άνοδο κατά μία θέση) και στην 8η το Ηνωμένο Βασίλειο, με υποχώρηση μίας θέσης. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών συμπληρώνει η Ισπανία στην 9η (από 12η θέση) και η Αίγυπτος στη 10η θέση -μία παραπάνω από το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ήδη, παρ’ όλα τα προβλήματα, οι ελληνικές εμπορευματικές εξαγωγές αναμένεται να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τον ρυθμό μεταβολής που σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ ανάλογες αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν και για το επόμενο έτος, 2019.

Τι λένε οι επιχειρήσεις

Η κρίση μπορεί να αύξησε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων, να έσφιξε την θηλιά των υποχρεώσεων και πολλές από αυτές να τις έφερε στο χείλος του γκρεμού, ωστόσο είχε και θετικές επιπτώσεις καθώς αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα φτερά τους σε νέους επενδυτικούς προορισμούς.

Λόγω της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μέχρι τώρα «κλειστά σύνορα» τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές.
Μπαχάμες, Μπαγκλαντές, Ντουμπάι, Μεξικό, Αυστραλία αλλά και Αμερική αποτέλεσαν τους νέους επιχειρηματικούς προορισμούς δεκάδων εταιρειών, με στόχο την ενίσχυση του τζίρου τους ή ακόμη και την επιβίωση τους.

Όπως αναφέρει στο insider.gr στέλεχος λιανεμπορικού Ομίλου, «αν δεν προέκυπτε η κρίση στην χώρα μας, δεν θα πηγαίναμε σε νέες αγορές, δεν θα είχαμε κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό και τη Νότια Αφρική, χώρες στις οποίες υπογράψαμε προσφάτως συνεργασίες.

Η ελληνική αγορά επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες μας. Με τη μείωση της κατανάλωσης και την οικονομική κρίση στη χώρα μας όμως αναγκαστήκαμε να κοιτάξουμε αλλού. Στην αρχή η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά με τον καιρό oι συνθήκες βελτιώθηκαν αισθητά, αφού και εμείς καταλάβαμε τι θέλουν οι ξένοι από εμάς και τί θέλουμε εμείς από εκείνους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider