Σήμερα στον SSM οι νέοι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα στον SSM οι νέοι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Εντός της ημέρας θα καταθέσουν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τη στοχοθεσία τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Έως σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οι συστημικές τράπεζες υποχρεούνται να προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα συρρίκνωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ανά τρίμηνο, για τη διετία 2020-2021. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, έως το τέλος του 2019 τα NPΕs θα μειωθούν στα 64,6 δισ. ευρώ, από 87 δισ. ευρώ περίπου όπου κυμαίνονται σήμερα.

ύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στους φετινούς στόχους θα περιλαμβάνονται και τα ακίνητα που συσσωρεύουν τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω των πλειστηριασμών.

Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος διατυπώνει τις ανησυχίες του για τη συγκέντρωση ακινήτων στο ενεργητικό των τραπεζών, τα οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 25.000 έως το τέλος του έτους. «Ο SSM ζητά να γνωρίζει το σχέδιό μας σχετικά με τη διάθεση των εν λόγω ακινήτων, καθώς και πού ακριβώς κυμαίνεται η αξία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.Ο SSM έχει θέσει στις ελληνικές τράπεζες τον πήχη στο 20% για τον δείκτη NPEs/χορηγήσεις έως το 2021, το οποίο σημαίνει μείωση των κόκκινων δανείων στα επίπεδα των 36-37 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια από σήμερα. Δεδομένου ότι ο παρονομαστής –δηλαδή οι χορηγήσεις– δεν αυξάνονται, η μείωση των επισφαλειών είναι μονόδρομος για τις τράπεζες οι οποίες καλούνται, όμως, να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία.

Για το 2022, οι ελληνικές διοικήσεις θέτουν ακόμη χαμηλότερα τον πήχη –ακόμη και σε μονοψήφιο νούμερο– προκειμένου να υπάρξει σταδιακά σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυμαίνεται σήμερα στο 4% περίπου. Παράγοντες της αγοράς, βέβαια, διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό είναι εφικτό δεδομένων των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία.

Οι νέοι στόχοι αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Δεκέμβριο, στην Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων τους οποίους δημοσιοποιηθεί ανά τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και το επενδυτικό κλίμα, καθώς όπως έγινε σαφές στο Roadshow του Λονδίνο, απασχολεί έντονα τα επενδυτικά funds που παρακολουθούν τη ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider