Πού βάζουν τον πήχη για τα κόκκινα δάνεια οι τέσσερις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού βάζουν τον πήχη για τα κόκκινα δάνεια οι τέσσερις τράπεζες

Κατά 50 δισ. ευρώ σκοπεύουν να μειώσουν τα δάνεια οι συστημικές τράπεζες έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με τους στόχους που κατέθεσαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) την Κυριακή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, οι τέσσερις τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν το NPE ratio, δηλαδή τον λόγο χορηγήσεις/μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως εξής εντός της επόμενης τριετίας:

  • Εθνική Τράπεζα: 17-18%, από 42,1% σήμερα (στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2018)
  • Eurobank: 17% για την Ελλάδα και 15% για τον όμιλο, από 41% σήμερα
  • Alpha Bank: 19-20%, από 35,6% σήμερα
  • Τράπεζα Πειραιώς: 26%, από 52% σήμερα

«Οι στόχοι αυτοί δεν είναι παράλογοι», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, εκτιμώντας ότι είναι εφικτοί αλλά οπωσδήποτε θα παίξει σημαντικό ρόλο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης από τον οποίο θα εξαρτηθεί η ικανότητα αποπληρωμής των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ο επόπτης θέτει τον πήχη στο 20% για το τέλος του 2021, το οποίο σημαίνει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 35-40 δισ. ευρώ, από 90 δισ. ευρώ που ήταν στις 30 Ιουνίου.

«Τιτάνιος» στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς

Το πιο δύσκολο έργο έχει μπροστά της η Τράπεζα Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι ο στόχος της είναι υψηλότερα από τον ανταγωνισμό –στα επίπεδα του 26%.

Η μείωση από τα 28,3 δισ. ευρώ όπου βρίσκονται σήμερα τα NPEs στα 14 δισ. ευρώ (κατά 14,5 δισ. ευρώ) έως το 2021 είναι τιτάνιος στόχος για την τράπεζα, η οποία ωστόσο προχωρά δυναμικά σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη απομείωση στον κλάδο–κατά 3,5 δισ. ευρώ το α΄εξάμηνο.

«Το ζητούμενο δεν είναι να θέτουμε υπερβολικά φιλόδοξους στόχους, αλλά να φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα», δήλωσε στο insider.gr ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, εκτιμώντας πάντως ότι στόχοι είναι ρεαλιστικοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider