Νέα τροφή στα σενάρια για κεντρική διαχείριση των «κόκκινων δανείων» μέσω της δημιουργίας bad bank έδωσε το χθεσινό «σφυροκόπημα» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, που ενέτειναν το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τραπεζίτες με τους οποίους μίλησε το insider.gr δεν απέκλειαν πλέον το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
«Εδώ που φτάσαμε, η κεντρική διαχείριση των κόκκινων δανείων μπορεί να είναι η καλύτερη λύση» ανέφερε στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Όπως εξηγούσε, με δεδομένο ότι το μοντέλο των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών δείχνει να έχει αποτύχει στην πράξη, η κεντρική διαχείριση των NPE’s μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες θέλουν να αποφύγουν μια νέα προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης, ειδικά στην τρέχουσα, αρνητική συγκυρία, καθώς φοβούνται ότι η πρόσβαση σε νέα κεφάλαια θα είναι και πολύ δύσκολη αλλά και πολύ δαπανηρή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι την ιδέα δημιουργίας μιας bad bank αντιμετωπίζει θετικά και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην ετήσια έκθεσή του είχε αναφέρει πως «θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό».
Εξάλλου και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα», συμπεριλαμβανομένης και μίας bad bank.
Τα «αγκάθια»
Εντούτοις, τα σενάρια για τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων «σκοντάφτουν» σε μια σειρά από προβλήματα, τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής φύσεως.
Οι διοικήσεις των τραπεζών είναι αντίθετες με τη δημιουργία bad bank, καθώς, εφόσον μεταφέρουν σε αυτή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δουν τους ισολογισμούς τους να αποψιλώνονται εν μία νυκτί. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών, οι ισολογισμοί των οποίων θα μειώνονταν ακόμη και στο μισό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα τους, την κερδοφορία τους αλλά και την κεφαλαιοποίησή τους.
Επιπλέον οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τα NPE’s θα μεταφερθούν στη bad bank «έναντι πινακίου φακής» λόγω της αρνητικής συγκυρίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δάνεια που σε λίγα χρόνια και υπό ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσαν είτε να εξυπηρετηθούν είτε να αξίζουν πολύ περισσότερο.
Αντίστοιχα, για τη δημιουργία της bad bank εισρεύσουν κρατικά κεφάλαια, αυτό θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια (state aid) προς τις τράπεζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκριση που απαιτείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και προφανώς πολιτικά η παροχή κρατικής βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες «τινάζει στον αέρα» το αφήγημα της καθαρής εξόδου.
Στην αντίπερα όχθη, αν ο κεντρικός αυτός φορέας χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια, αυτό σημαίνει ότι μια σειρά από funds θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο ποσό «κόκκινων δανείων». Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα μαζικών πλειστηριασμών, γεγονός που θα έχει άμεσο και βαρύ πολιτικό αντίκτυπο.
Με αυτά τα δεδομένα, το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θεωρητικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν όμως τραπεζικά στελέχη, αν οι πιέσεις συνεχιστούν, είναι μάλλον προτιμητέο έναντι ενός ακόμη γύρου ανακεφαλαιοποίησης.